Gündem

11 Barodan Rojin Kabaiş’in Şüpheli Ölümüne Ortak Açıklama: “Hukuki Mücadelemiz Devam Edecek”

Van, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Şırnak, Iğdır, Muş, Tunceli ve Bitlis Baroları, 21 yaşındaki Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş’in şüpheli ölümüne ilişkin ortak bir açıklama yaptı.

Van Barosu Kadın Hakları Merkezi’nde düzenlenen açıklamaya, DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Neslihan Şedal, DEM Parti Van İl Eş Başkanı Gülşen Kurt ve çok sayıda baro üyesi avukat katıldı.

18 Gün Sonra Cansız Bedenine Ulaşıldı

Okul Öncesi Öğretmenliği birinci sınıf öğrencisi olan Rojin Kabaiş, 27 Eylül’de kaybolmuş, kaybolduktan 18 gün sonra 15 Ekim’de kaybolduğu yere 24 kilometre uzaklıktaki Molla Kasım sahilinde cansız bedenine ulaşılmıştı. Soruşturmanın devam ettiği dosyada, Van Cumhuriyet Başsavcılığı 16 Ekim’de kısıtlılık kararı getirmişti.

Barolardan Ortak Açıklama

Van Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından yürütülen hukuki süreçte, bölgedeki diğer barolarla iş birliği içinde hareket edildiği belirtilen açıklamada, kadına karşı işlenen suçlardaki artış ve bölgede uygulanan özel politikaların, hukuki problemlerin derinleşmesine neden olduğu vurgulandı. Bu çerçevede yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Kadına karşı işlenen suçlardaki artış, bölgemizde uygulanan özel politikalar, her birimizin yaşadığı ve mücadele ettiği kimliğimizden bağımsız değerlendirilemeyecek hukuki problemleri ortaya çıkarmış ve topluluğun bir araya gelmesini zorunlu kılmıştır. 6 Ocak 2024 tarihinde bölge baroları Kadın Hakları Merkezleri ve Komisyonları üyeleriyle yapılan toplantı sonucunda, halihazırda Van Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından hukuki süreci yürütülen Rojin Kabaiş dosyasına ilişkin bir açıklama yapma kararı alınmıştır.”

Kısıtlılık Kararının Kaldırılması Talep Edildi

Barolar, dosyadaki kısıtlılık kararının kaldırılması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, kısıtlılık kararının yalnızca avukatlar üzerinde uygulandığına dair eleştiriler yer aldı:

“Dosyada bulunan kısıtlılık kararı ve soruşturmanın güvenliğini tehlikeye düşürmemek amacıyla kamuoyu ile paylaşılan bilgiler sınırlı tutulmuştur. Süreç içerisinde müşteki vekillerinden kısıtlılık gerekçesiyle gizlenen ve tarafımıza teslim edilmeyen evrakın muhtelif haber kanallarınca paylaşılmış olması, Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından aynı kanallara röportaj verilmesi, kısıtlılık kararının yalnızca avukatlar üzerinde uygulandığını göstermektedir.”

Eksik Raporlar ve İhmaller Gündemde

Rojin Kabaiş’in ölümüne ilişkin Adli Tıp Kurumu (ATK) raporlarının eksiklikler içerdiği belirtilirken, soruşturmanın eksik ve ihmallerle dolu olduğu ifade edildi. Açıklamada, şu detaylara yer verildi:

“Rojin Kabaiş dosyasında alınan ilk ATK raporu birçok eksiklik barındırmaktadır. Tespit ettiğimiz eksikliklerin giderilmesi için yaptığımız talep ve itirazlar dosyada mevcuttur. İtirazlarımız ve taleplerimiz üzerine alınan ek rapor ise sorularımızın neredeyse hiçbirini yanıtlamayacak şekilde, yalnızca sonuç kısmı değiştirilerek hazırlanmıştır. Rapordaki tek değişiklik, suda kalma süresinin Rojin'in kaybolduğu gün ile uyumlu olduğu bilgisi olmuştur. Bu raporu bu haliyle kabul etmemiz mümkün değildir.”

İntihar Algısı ve Medya Manipülasyonu

Açıklamada, bazı medya organlarının intihar algısı yaratmaya çalıştığına dair eleştirilerde bulunuldu:

“Bilindiği üzere dosyayla ilgili olarak muhtelif haber kanalları ve sosyal medya mecralarında ilk günden itibaren intihar algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. ATK raporlarında Rojin'in ölümünün intihar mı, kaza mı, cinayet mi olduğu hususunda net bir açıklama yapılmamıştır. Hal böyleyken bu şüpheli kadın ölümünün üstü kapatılması gereken bir intihar olduğunu kabul etmek bizler için mümkün değildir.”

Eksik Deliller, Şüpheli Süreçler

Dosyada halen bir şüphelinin belirlenmediği, bilirkişi raporlarının alınmadığı, telefon verilerinin açılmadığı ve DNA örneklerinin analiz edilmediği bilgisi paylaşıldı. Bu durum, soruşturmanın ciddiyeti konusunda ciddi şüpheler yaratıyor.

Kadın Dayanışması ve Hukuki Mücadele

Toplantıda, kadın cinayetleri ve kadına karşı şiddet dosyalarında iş birliği ve dayanışmanın artırılması gerektiği ifade edildi. Açıklamada şu vurgu yapıldı:

“Kadın hakları mücadelesinden bir an olsun vazgeçmeyen, Rojin Kabaiş dosyası ile birlikte şüpheli tüm kadın ölümleriyle ilgili titizlik ve mücadele azmiyle çalışmaktan erinmeyen, bugün Van Barosu Kadın Hakları Merkezi ev sahipliğinde yapılan toplantımıza katılan, sivil toplum örgütlerine, tüm barolara ve meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Biliyoruz ki, örgütlü mücadele ve kadın dayanışması yaşatır. Rojin Kabaiş ve şüpheli şekilde ölen tüm kadınlar için buradayız. Ve şüpheli kadın ölümlerinin aydınlatılması için hukuki mücadelemiz devam edecek.”

Van Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin ev sahipliğinde yapılan toplantıya destek veren barolar ve katılımcılar, şüpheli kadın ölümlerine ilişkin hukuki süreçlerin titizlikle takip edilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.