Şırnak'ta ilk kez yapıldı: Uygulama başarılı oldu Şırnak'ta ilk kez yapıldı: Uygulama başarılı oldu

Böbrek taşı, idrarda bulunan kalsiyum ve oksalat gibi minerallerin kristal formunda kümelenmesiyle oluşan, oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abubekir Böyük, böbrek taşlarının teşhisinin genellikle iyi bir anamnez ve fiziksel muayene ile başladığını belirtti. Dr. Böyük, fiziksel muayenede lomber-sırt bölgesine yapılan vuruşla hissedilen ağrının böbrek taşlarının bir işareti olabileceğini ifade etti. Kesin tanı için ise laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme yöntemlerinin kullanıldığını açıkladı.

Altın Standart: Tomografi

BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abubekir Böyük, böbrek taşlarının teşhisinde tomografinin altın standart olduğunu belirtti. Dr. Böyük, "Ultrason, böbrek taşlarını görüntülemede radyasyon içermemesi nedeniyle ilk tercih edilen yöntemdir, ancak üreter taşlarını göstermede yetersiz kalabilir. Tomografi ise taşın yeri, boyutu, sertliği ve yoğunluğu gibi detayları sağlayarak cerrahi planlamada önemli bir rol oynar. Yeni nesil tomografi cihazları, daha düşük radyasyon maruziyetiyle güvenli görüntüleme sunuyor," dedi.

Kişiye Özel Tedavi Yöntemleri

Böbrek taşlarının tedavisinin, hastanın yaşı, sağlık durumu ve taşın boyutuna göre değiştiğini vurgulayan Dr. Böyük, "2 cm'den küçük taşlar için ESWL (ses dalgaları ile taş kırma) yöntemi uygulanabilir. Ancak bu yöntem, kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar için uygun değildir. Gebe hastalarda ise sadece radyasyon yaymayan ultrasonik cihazlar kullanılabilir," diye ekledi.

Dr. Böyük, URS (üreterorenoskop) yardımıyla yapılan kapalı ameliyatların da taşların lazerle kırılmasını sağladığını belirtti. "Flexible URS, genellikle 2 cm’den küçük taşlarda tercih edilirken, 2 cm’den büyük taşlarda veya diğer yöntemlerle tedavi edilemeyen durumlarda perkütan nefrolitotomi (PNL) yöntemi kullanılmaktadır," dedi.

Bol Su Tüketimi ve Uygun Diyet Önerisi

Dr. Böyük, böbrek taşı oluşumunu önlemek için günde 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı. "Yaz aylarında aşırı terleme ve yetersiz sıvı alımı, idrarda tuz ve minerallerin oranını artırarak taş oluşumuna yol açabilir. Daha önce böbrek taşı öyküsü olan hastaların ise 3-6 ay aralıklarla düzenli kontrollerini yaptırmaları önemlidir," diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak: İHA