Pendik Medipol Üniversite Hastanesi’nden Klinik Psikolog Kübra Ekşi Yıldız, çocuklarda görülen bazı olumsuz davranışların davranış bozukluğunun işaretleri olabileceğine dikkat çekti. Yıldız, çocukların büyüme sürecinde çevresel faktörlerin ve gelişim aşamalarının etkili olduğunu, bu sürecin dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Davranış Bozukluğunun Belirtileri

Yıldız, çocuklarda görülebilecek davranış bozuklukları hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Saldırganlık, yalan söyleme, izinsiz eşya alma, konuşma bozuklukları, parmak emme, tırnak yeme, fobiler ve korkular, içe kapanıklık, uyku bozuklukları, saç yolma ve öğrenme güçlüğü çocuklarda görülen uyum ve davranış bozukluklarından bazılarıdır.”

Bu belirtilerin tek başına bir çocuğun uyumsuz olduğunu göstermediğini vurgulayan Yıldız, “Uyumsuz davranış gösteren çocuklarda genellikle sinirlilik, huysuzluk, zorbalık yapma, otoriteye direnç gösterme ve düşük motivasyon gibi davranışlar sıkça gözlenir” dedi.

Uzmanından ebeveynlere uyarı: “Çocukların yanında haber izlemeyin” Uzmanından ebeveynlere uyarı: “Çocukların yanında haber izlemeyin”

Davranış Bozukluklarının Temel Nedenleri

Klinik Psikolog Yıldız, çocukların gelişim basamaklarında karşılaşılan sorunların iyi analiz edilmesi gerektiğini belirtti ve şu uyarılarda bulundu: “Çocuk, çevresindeki yetişkinlerin ve özellikle anne babanın yanlış tutumlarına maruz kalabilir. Sorunlarını çözerken engellemelerle karşılaşırsa, bu sorunlar yeni gelişim dönemlerine ve ileriki yaşlarına taşınabilir. Bu da duygusal bozukluklara yol açabilir.”

Olumlu İlişki Kurmanın Altın Kuralları

Yıldız, davranış bozukluğu olan çocuklarla sağlıklı ve olumlu ilişkiler kurmanın önemine değinerek şu tavsiyelerde bulundu: “Karşılıklı saygı, çocuğa kaliteli zaman ayırmak, cesaretlendirme ve sevgiyi anlatmak, çocuklarla olumlu ilişkiler kurmanın altın kurallarıdır. Davranış bozukluğu ile başa çıkmada etkili yöntemler arasında görmezden gelme, ödülü geri çekme, alternatif sunma, sözle uyarıda bulunma ve tartışmaktan kaçınma yer alır.”

Bağırmak, susturmak veya fiziksel şiddet uygulamanın çocuğun psikolojik sağlığına ciddi zararlar verebileceğini belirten Yıldız, “En önemli adım, bu süreçte saygıyı yitirmemektir. Çocuğun olumlu yönlerini keşfedip ortaya çıkarmak ve onu yüreklendirmek, olumsuz davranışları azaltarak çocuğun kendine güvenmesini sağlar. Bu çocukların, her ne olursa olsun, anne ve babaları tarafından kabul edildiğini ve sevildiğini hissetmeye ihtiyaçları vardır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA