Ekonomi

DAP Eylem Planı: Tarım ve Turizm

Doğu Anadolu Projesi (DAP) 2021-2023 Eylem Planı’nda, Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı hinterlandındaki 15 ilin potansiyellerinin değerlendirildiği ve genel eğilimin tarım ile turizm sektörleri yönünde olduğu ifade edildi. DAP kapsamında, her bölgenin kalkınma fırsatlarını ortaya çıkarıp değerlendirerek rekabet gücünü geliştirmek ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltarak yaşam kalitesini iyileştirmek hedefleniyor. Bu değerlendirmeler, bölge illerinin görev alanında olan kalkınma ajanslarının katkılarıyla oluşturuldu.

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van illerinin yatırımlarına yönelik araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetleri sunarak bölge kalkınmasını hızlandırmayı amaçlıyor. Eylem planında yapılan il bazındaki değerlendirmelerde, ortak eğilimin tarım ve turizm sektörleri olduğu vurgulandı. Ancak bazı illerde sanayi sektörünün de ön plana çıktığı belirtildi. Alt sektörler arasında farklılıklar olduğuna dikkat çekilerek, "Büyükbaş hayvancılık kuzeydoğu illerinde öne çıkarken, küçükbaş hayvancılık daha yumuşak iklime sahip bölgelerde daha etkindir. Büyük mera ve çayırlara sahip alanlarda yem bitkileri üretimi ön planda iken, daha çeşitli yeryüzü şekillerine sahip illerde meyve ve sebze üretim potansiyeli yüksektir," denildi.

İnanç ve kültür turizmi alt sektörünün hemen hemen her ilde belirli bir potansiyele sahip olduğu belirtilirken, kış turizminin Kars-Erzurum-Erzincan koridorunda daha çok öne çıktığı ifade edildi. Sanayi sektörünün Elazığ, Malatya, Sivas ve Van illerinde diğer illere nazaran daha ağırlıkta olduğu ve tarıma ile madenciliğe dayalı sanayi potansiyelinin baskın olduğu, genç işgücü ve teşvik avantajları sayesinde tekstil ve hazır giyim alt sektörünün de bölgede gelişim sağlayabilecek önemli sanayi sektörleri arasında yer aldığı belirtildi.