Türkiye'nin en geniş yüzölçümüne sahip Doğu Anadolu Bölgesi, tarihi zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Nüfus yoğunluğunun en düşük olduğu bu coğrafya, Urartular başta olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İşte Doğu Anadolu'daki görülmeye değer antik kentler:

Erzincan: Altıntepe Antik Kenti

Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yer alan Altıntepe, Urartular Dönemi’nde kurulmuş bir antik kenttir.

Ova seviyesinden 60 metre yükseklikte bulunan bu tepe, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarına da ev sahipliği yapmıştır. Altıntepe'de Urartu Tapınağı, Apadana, açık hava tapınağı, yeraltı taş örgü oda mezarları ve Urartu ile Bizans dönemine ait sur duvarları bulunmuştur. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenen eserlerin yanı sıra, Altıntepe'nin yakın zamanda “Arkeopark” olarak ziyarete açılması planlanıyor.

Ağrı: Anzavurtepe (Aznavurtepe) Höyüğü ve Giriktepe Höyüğü

Ağrı'nın Patnos ilçesi yakınlarında bulunan Anzavurtepe Höyüğü, Urartu döneminin önemli kalıntılarına sahiptir. Urartu Kralı Menua ve İşpuini dönemlerinde inşa edilen yapılar, 2 bin 800 yıllık geçmişiyle dikkat çekiyor. Yine Ağrı’da yer alan Giriktepe Höyüğü ise saraya benzeyen yapısı ve sur kalıntılarıyla Urartu tarihini gözler önüne seriyor.

Elazığ: Harput Antik Kenti

Harput Antik Kenti, Elazığ’ın kuzeydoğusundaki Harput Mahallesi’nde bulunuyor. Milattan önce 20. yüzyıla kadar uzanan geçmişiyle Harput, Urartular, Medler, Persler, Bizans ve Osmanlılar gibi birçok uygarlığın izlerini taşıyor. Kale, mağara ve dini yapılar Harput'un en dikkat çeken yapıları arasında yer alıyor.

Kars: Ani Antik Kenti

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Antik Kenti, Kars’ın Ocaklı Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. "Binbir Kilise Şehri" olarak da bilinen Ani, Bagratuni Ermenileri, Selçuklular, Bizans ve Osmanlı gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Ani’de görülecek yerler arasında Ani Katedrali, Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi ve Aslanlı Kapı bulunuyor.

Malatya: Arslantepe Höyüğü

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde yer alan Arslantepe Höyüğü, M.Ö. 5 bin yılından M.S. 11. yüzyıla kadar yerleşim görmüştür. Tapınak, saray ve mühür gibi tarihi buluntular Arslantepe’nin siyasi ve kültürel önemini kanıtlar niteliktedir.

Muş: Kayalıdere Antik Kenti

Urartu Kralı II. Sarduri döneminde askeri yerleşim yeri olarak kullanılan Kayalıdere, Muş’un Varto ilçesinde yer alıyor. Tapınak, kale ve kaya mezarlarının bulunduğu bu antik kentte kazılardan çıkarılan tarihi eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor.

Van: Tuşpa Antik Kenti

Urartu Krallığı’nın başkenti olan Tuşpa, Van Gölü’nün doğu kıyısında yer alıyor. Tuşpa'daki kazılarda Asur dilinde yazılmış çivi yazılı kitabeler, saray kalıntıları ve kaya mezarları bulunmuştur. Urartu tarihinin derin izlerini taşıyan Tuşpa, gün batımında Van Gölü manzarasıyla birleşen tarihi dokusuyla ziyaretçilerini büyülüyor.

Kaynak: İHA