Ekoloji

Endemik Yaban Keçileri Av İhalesine Kurban Ediliyor: ‘Bu Kıyıma Sessiz Kalmayacağız!’

Tarım ve Orman Bakanlığı, 22 ilde toplam 235 yaban keçisinin öldürülmesi için av ihalesi açtı. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan yaban keçilerinin avlanması büyük tepki toplarken, çevre örgütleri ve yerel halk bu vahşi uygulamaya karşı mücadele çağrısında bulunuyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 22 ilde yaban keçilerinin katledilmesi için “av ihalesi” açtı. İhaleye göre, toplam 235 yaban keçisi avlanacak. 30 Eylül’de düzenlenen ihalede, avlak sahalarına göre 180 bin ile 260 bin TL arasında fiyatlar belirlendi. Bu ihalede 207 kota acentelere, 26 kota yerli avcılara, 2 kota ise devlet misafirlerine ve diplomatlara ayrıldı. İhaleye göre, Mersin’de 53, Antalya’da 36, Artvin’de 21, Niğde’de 16, Sivas’ta 12, Muğla’da 11, Hatay, Erzincan, Kayseri ve Adıyaman’da 10, Erzurum’da 8, Kahramanmaraş’ta 7, Isparta’da 6, Bingöl ve Giresun’da 5, Karaman’da 4, Adana’da 3, Van, Hakkari ve Gümüşhane’de 2, Konya ve Siirt’te ise 1 yaban keçisinin öldürülmesine izin verildi.

‘Mücadelemiz Sürecek’

Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği (ÇEVDER) Başkan Yardımcısı Arzu Dinçer, ihaleye ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Nesli tükenmekte olan endemik tür olan yaban keçileri, Van, Hakkari, Bingöl, Adıyaman, Erzurum ve Erzincan gibi illerimizde av ihalesine açılmıştır. Hiçbir canlının, başka bir canlıya tahakküm etme ya da onun yaşamı adına karar verme hakkı yoktur. Ticari ya da spor amaçlı bir canlıyı katletmek tamamen vahşettir. Bölgemizin sembolü ve endemik türü olan yaban keçilerinin, nesli tehlike altındadır. Vahşi kapitalizmin uygulamaları ile ekonomik ve rant amaçlı katledilmesi kabul edilemez bir durumdur. Avcılık bir spor değil, cinayettir. Zaten endemik bir tür olan yaban keçilerini korumak ve onlara sahip çıkmamız gerektiğini biliyoruz. Gerekli yasal işlemler ne ise uygulayacağız. Yaban keçilerinin katledilmesine izin vermeyeceğiz, bu konuda mücadelemiz de sürecek. Rant amaçlı yapılan hiçbir vahşi uygulamayı kabul etmiyoruz.”

‘İhale Bir An Önce Durdurulmalıdır’

İhalenin durdurulması için çağrı yapan Dinçer, “Avcılığın suç olması gerekirken, bu insanlara yasal olarak silah veriyorlar, mermi veriyorlar. Her sene ekonomik krize göre bir de fiyat yükseltiyorlar. Enflasyona göre kâr oranlarını hesaplıyorlar. Bir canlının ölümü üzerinden kâr hesabı yapılmaz. Bu bağnazlıktır. Üstelik yaşlanan yaban keçilerinin avlanmasına izin verdiklerini söylüyorlar. Bu hayvanlar, bunun anlaşılamayacağı bir mesafeden vuruluyor. Ayrıca, diyelim ki yaşlı değil, genç bir yaban keçisiyle karşılaştılar, bu vahşi insanlar duracak mı? Bu uygulama akla ziyandır ve bir an önce durdurulmalıdır” dedi.

‘Av İhalesine Karşıyız’

Yaban keçilerinin öldürülmesine karşı çıkan Salih Demir adlı bir çoban ise, şu ifadeleri kullandı:
“Yıllardır köylerde, doğada hayvan otlatıyoruz. Doğanın veriminden ve güzelliğinden faydalanıyoruz. Bunun yapılması doğru değil; avcılık adı altında binlerce hayvan katlediliyor. Zaten sürekli hayvanlara zarar var bu ülkede. Yaban keçileri, dünyada nesli tehlike altında olan türler arasında yer alıyor ve sahip çıkılması gerekiyor. Böyle yaparak onların hayatını daha da tehlikeye atıyorlar. Doğa bizlere miras bırakılmış, insanoğlu ise doğayı, hayvanları ve çevreyi talan ediyor. Yaban keçilerinin katledilmesi, doğada yapılan büyük bir kıyımdır. Gerekli hukuk ne ise uygulansın, biz doğamızın zarar görmesini istemiyoruz. Bu konuda elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz.”