Iğdır’da 2000 yılından bu yana kırtasiyecilik yapan Turgay Keskin, gazetelerin satışlarının yıllar içinde dramatik bir şekilde düştüğünü belirtti. Keskin, dijitalleşme ve sosyal medyanın etkisiyle yazılı basına olan talebin her geçen gün azaldığını ifade ederken, gazetelerin eski önemini kaybettiğini vurguladı. İşte Keskin’in açıklamaları:
"Ben kırtasiyecilik yapıyorum. Yaklaşık 2000 yılından beri Iğdır'da kırtasiyeciyim. Bu sektörle uğraşıyorum. Yazılı basın eskisi gibi değil tirajı çok düştü. Eskiden çok yakın bir şeydi. Sürekli gazete olayı vardı ama şimdi sosyal medyadan dolayı internet, sosyal medya, WhatsApp, Facebook, X baya düşürdü. Bir de Iğdır son il olduğu için, Iğdır'a saat 1-2'den önce gazete gelmiyor. Batı'da olduğu gibi burası öyle değil. Batı’da saat sabahın dördünde beşinde gazete okuyabiliyorlar. Biz öyle değiliz. Bize saat birden ikiden aşağı gazete gelmez."
Gençler Sosyal Medyada, Gazeteler Yaşlı Kesimde
Keskin, gençlerin sosyal medya kullanımının artmasıyla gazetelere olan ilgisinin neredeyse tamamen yok olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
"Şimdi gazete okuyan gençler arasında yok artık. Bir kere o bitti. Gençler sosyal medyada daha aktif olduğu için haberleri, günlük gelişmeleri sosyal medyadan öğrenmeleri daha kolay. Genelde gazete okuma olayı şu an yaşlı kesimle sınırlı. Yaşça büyük olan abilerimiz, amcalarımız, 55-60 üzeri kesim gazeteye daha aktif okuyor. Hâlâ gazete alıp okuyanlar var ama gençler arasında bu alışkanlık tamamen yok oldu."
Gazete Satışlarında Büyük Düşüş
Gazetelerin satış rakamları hakkında da bilgi veren Keskin, satışların 10 yıl öncesine kıyasla çok düşük olduğunu belirtti:
"Tabii ki tek tük de olsa satışı var. Ama mesela günlük 100 gazete gelirse, bunun ancak 30 tanesini satabiliyoruz. Diğerleri tekrar iadeye gidiyor. Bundan 10-15 yıl öncesine kadar gazete satışları iyiydi. Şimdi yok artık. O süreç böyle başladı ve böyle gidiyor. Yavaş yavaş da artık gazetelerin tamamen kalkacağını düşünüyorum. Bence birkaç yıl sonra gazete olayı da kapanacak. Yerel gazeteler zaten Doğu’da tamamen bitti. Çünkü destek alamıyorlar, tirajlar çok düşük. Artık satılmıyor. Bedava verilse bile okunmuyor. Şu anda kalan gazeteler de yavaş yavaş bitecek gibi görünüyor."
Fiyat Artışları Gazeteleri Zorluyor
Gazete fiyatlarının yükselmesinin de bu düşüşte etkili olduğunu ifade eden Keskin, fiyatların hem okuyucuyu hem de gazeteleri zorladığını söyledi:
"Şu an en pahalı gazete 15 TL, en düşük gazete ise 8 TL. Geçen sene Sözcü gazetesi 5 TL'idi. Şimdi 15 TL. Yüzde 150’nin üzerinde bir zam yapıldı. Ama onların tarafından bakmak lazım; bu fiyat artışları da normal çünkü kurtarmıyor. Satış az, destek yok. Bazı gazeteler hükümetten de destek alamıyor. O yüzden fiyatların artması çok şaşırtıcı değil."
"Gazete Kokusu Hâlâ Farklı"
Keskin, yazılı basının sunduğu nostaljik hissi özlediğini belirterek şu ifadeleri kullandı: "Gazete ve kitaptan okumak sosyal medyaya göre daha güzel. Sosyal medya hızlı olabilir ama bir gazetenin sayfasını açıp kokusunu almak, o sayfaları çevirmek çocukluğumuzdaki hisleri hatırlatıyor. Ama gençler için bu anlam ifade etmiyor. Onlar için sosyal medya daha hızlı ve kolay bir çözüm. İstanbul’da bir olay yaşanıyor ve saniyesinde sosyal medyada görülebiliyor. Ama gazetenin kokusu ve hissi hâlâ başka."