Iğdır'da "Geleceğin Güçlü Kadınları" Paneli Iğdır'da "Geleceğin Güçlü Kadınları" Paneli

Barodan yapılan açıklamada, çocukların temel haklarını koruma noktasında kararlılıkla çalışılmaya devam edileceği ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi 20 Kasım 1989 tarihinde BM Genel Kurulu’nda kabul edildi. O tarihten bu yana her yıl 20 Kasım, Dünya Çocuk Hakları Günü olarak anılmaktadır. Çocuk hakları konusunda hem ülkemizin hem de dünyanın genel olarak geldiği aşama kabul edilemez niteliktedir. Özellikle 2024 yılında yaşadığımız olaylar, çocuk hakları konusunda yapmamız gereken daha çok şeyin olduğunu göstermektedir."

İsrail ve Filistin Mesajı: 'Çocuklar Bir Kez Daha Hedefte'

Açıklamanın devamında, dünyanın farklı bölgelerindeki savaşların çocuklar üzerindeki etkilerine de dikkat çekildi:
"İsrail’in soykırım boyutuna varan saldırıları ile Filistin’de bulunan on binlerce çocuğun, başta yaşam hakkı olmak üzere en temel hak ve özgürlükleri ihlal edilmiş ve halen bu ihlal tüm dünyanın gözü önünde devam etmektedir. Dünyanın her yerinde yaşanan savaşlar, kıtlık ve gelir dağılımının bozulmasından kaynaklanan sorunlar, en çok çocukları etkilemektedir. Yaşadıkları her alanda ayrımcı uygulamalara maruz kalan çocuklar için bir yandan eğitim, temel besin maddelerine erişim bir yandan da güvenlik büyük bir engeldir."

Türkiye’deki Durum: 'Hak İhlalleri Artarak Devam Ediyor'

Türkiye’de de çocuk hakları ihlallerine dikkat çekilen açıklamada şu sözler yer aldı:
"Ülkemizde de çocuklara dönük hak ihlalleri maalesef artarak devam etmektedir. Çocuk istismarı ve ölüme varan şiddet vakalarındaki artışın yanı sıra, yeni doğmuş bebeklerin yaşam hakkı dahi menfaat uğruna ihlal edilebilmektedir."

Eğitim ve Yoksulluk: 'Çocuklar En Temel Haklardan Mahrum'

Açıklamanın son kısmında çocukların eğitim ve yaşam standartlarındaki zorluklar vurgulandı:
"Çocuk yaşta evlilikler ve çocuk işçiliği olağanlaştırılmaya çalışılmaktadır. Yasalarımız 18 yaşını doldurmamış herkesi çocuk sayarken, Türk Medeni Kanunu 16 yaşındaki bir çocuğun evlenmesine izin vermemektedir. Çıraklık ya da meslek öğretme bahanesi altında çocuklar ağır işlerde çalıştırılmaktadır. Derinleşen yoksulluk, çocukları eğitimden uzaklaştırmakta, yoksullaşan aileler çocuklarına nitelikli eğitim bir yana, yeterli besini sağlamakta bile güçlük çekmektedir."

'Birlikte Mücadeleye Davet Ediyoruz'

Iğdır Barosu Çocuk Hakları Komisyonu açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı:
"Tüm bu kötü tablo bizi korkutmamalı ve yıldırmamalıdır. Tablo ne kadar vahim olursa olsun, Türkiye Barolar Birliği, çocukların temel haklarını kullanması önündeki her engele karşı mücadele konusunda kararlıdır. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde herkesi çocuklar için mücadeleye, toplumu tüm kesimleri ortak hassasiyetimiz olan çocuklarımızın aydınlık geleceği için birlikte çalışmaya davet ediyoruz."

Kaynak: HABER MERKEZİ