Gündem

Iğdır Barosu: Roboski Katliamı Hafızalarda Derin Bir Yara, Adalet Arayışında Bitmeyen Bir Çığlıktır

Iğdır Barosu, Roboski Katliamı’nın 34 yurttaşın hayatını kaybettiği ağır bir insan hakları ihlali olduğunu vurgulayarak adaletin sağlanması için kararlılıkla mücadele edeceklerini belirtti. Basın açıklaması, Iğdır İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Anıtı önünde yapıldı.

28 Aralık 2011'de, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı savaş uçaklarının, Irak sınırından Türkiye'ye geçmekte olan sivilleri bombalaması sonucu 17’si çocuk 34 yurttaş yaşamını yitirdi. Iğdır Barosu tarafından yapılan açıklamada, olayın üzerinden geçen 13 yıla rağmen adaletin sağlanamamış olması eleştirildi.

"Roboski Katliamı’nı Unutmadık, Unutturmayacağız"

Açıklamada, battaniyelere sarılı bedenlerin katır sırtlarında taşınmasının hafızalardaki yerini koruduğu belirtilerek, adli ve idari süreçlerin yetersizliği vurgulandı. Iğdır Barosu’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"İşlenen bu ağır suç hakkında etkin bir adli ve idari soruşturma süreci yürütülemedi. Cezasızlık pratiği bu katliam dosyasında da kendisini bütün yönleriyle göstermiş ve failler net bir şekilde korunmuştur."

"AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nin Kararları Utanç Verici"

Açıklamada, Anayasa Mahkemesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) dosyaya ilişkin biçimsel gerekçelerle verdikleri kararların hukuk adına bir utanç olduğu ifade edildi:
"Anayasa Mahkemesi ile AİHM’nin açık yaşam hakkı ihlaline konu başvuru hakkında biçimsel eksikliğe sığınarak verdikleri kararlar, insan hakları ve hukuk adına bir utancın resmidir."

"Adalet Arayışı Sonuçsuz Kaldı"

Iğdır Barosu, soruşturma süreçlerinin etkisiz olduğunu ve faillerin korunarak adalet arayışının sonuçsuz kaldığını belirtti. Açıklamada şu değerlendirmeler yer aldı:
"Soruşturma makamlarının 3 yılı aşkın bir süre boyunca isteksiz ve etkisiz soruşturma süreci neticesinde yaptıkları 'kaçınılmaz hata' değerlendirmesi, 34 insanın katledilmesinin arkasındaki gerçek faillerin yargı ve siyaset tarafından tespit edilmemesi nedeniyle adalet arayışı sonuçsuz kalmıştır."

"Adaletin Sağlanamaması Toplumu Yaralıyor"

Adaletin gerçekleşmemesinin toplumu kutuplaştırdığı ve hukuka olan güveni zedelediği belirtilerek, Anayasa Mahkemesi’ne çağrıda bulunuldu:
"Anayasa Mahkemesi, yaşam hakkını koruma konusundaki varoluş gerekçesine uygun bir karar vererek bu adaletsizliğe dur diyebilir. Adaletin gerçekleşmemesi; vicdanları yaralamaya, toplumu kutuplaştırmaya ve hukuka olan güveni zedelemeye devam etmektedir."

"Mücadelemizi Kararlılıkla Sürdüreceğiz"

Son olarak, Iğdır Barosu, Roboski Katliamı’nın unutulmayacağını vurgulayarak mücadelelerinin devam edeceğini duyurdu:
"Biz Iğdır Barosu olarak; Roboski katliamıyla ilgili hakikatlerin ortaya çıkması ve adaletin sağlanması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha yineliyor, tüm idari ve adli birimleri hukuk gereği harekete geçmeye davet ediyoruz."

Basın açıklaması, "Roboski Katliamı’nı Unutmadık. Unutturmayacağız" ifadeleri ile son buldu.