Hun, Iğdır'da sınır ticaretinin yoğun olarak yapıldığı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve İran'ın uyguladığı politikalar nedeniyle Türk nakliyatçılarının büyük mağduriyet yaşadığını belirtti.
Hun, "İran ve Nahçıvan özerk yönetimi üzerinden transit geçiş ile ticareti sağlayan nakliyat firmaları, daralmaya gitmiş, ticareti bırakma noktasına gelmiştir. İran’dan transit geçiş yapan nakliyat firmalarına İran’da yakıt alma zorunluluğu dayatılmakta, ücret ödenmektedir. Nahçıvan ise aynı şekilde nakliyat firmalarına geçiş ücreti kesmektedir. Üstelik Nahçıvan yönetimi, Nahçıvan’dan alınmayan her 100 litre yakıta 20 dolar ceza kesmektedir," dedi.
Hun, Türkiye’de 550 litre yakıtın üzerindeki yakıta %20 KDV alındığını da ekleyerek, nakliye firmalarının bu durum nedeniyle taşıdıkları nakliye ücretlerinin 2-3 katına çıktığını ve birçok nakliyat firmasının kapısına kilit vurduğunu vurguladı. Bu bağlamda Hun, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a üç temel soruyu yöneltti:
-
"Bakanlığınızın İran, Türkiye ve Nahçıvan özerk yönetimi arasındaki ticaretin durma noktasına gelmesine neden olan bu uygulamalar hakkında herhangi bir çalışması var mıdır? Varsa nedir?"
-
"İran ve Nahçıvan özerk yönetiminin nakliyat firmalarına uyguladığı cezalarla ilgili bir görüşmeniz mevcut mudur?"
-
"Ticaretin lokomotifi olan nakliyat firmalarını korumak, zarar etmelerini önlemek için herhangi bir girişiminiz/görüşmeniz var mıdır? Varsa nedir?"
Hun, nakliyatçılarının yaşadığı bu sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğine dikkat çekerek, "İhracat rakamları artsın diye kendi nakliyatçılarına sahip çıkamayan Ticaret Bakanlığı, bir an önce tır şoförleri ve nakliyat firmalarının haklarını korumak için bu iki ülke ile görüşmeler sağlamalıdır," çağrısında bulundu.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan soruna dair yanıt beklenirken, Iğdır’daki nakliyatçılar yaşanan bu sıkıntılardan dolayı ticaretten çekilme noktasına geldiklerini belirtti. Yılmaz Hun, bu sıkıntıların çözülmesi için acil eylem planı çağrısında bulundu.