Sağlık

Iğdır Ölüm Solumaya Devam Ediyor

Doğu’nun Çukurovası Iğdır, Avrupa ve Türkiye’nin en kirli havasını solumaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınırların 20 katı üzerinde kirli hava, erken ölümlerden sakat doğumlara kadar birçok sağlık sorununa yol açıyor.

Iğdır’da PM2.5 Kirliliği Felaketi

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) ultra ince solunabilir partikül (PM2.5) için belirlediği günlük ortalama sınır değeri 15 mikrogram/metreküp olmasına rağmen, Iğdır’da bu değer 300 mikrogram/metreküpün üzerinde seyrediyor. PM2.5, insan saçından 30 kat daha küçük, gözle görülmeyen ama son derece tehlikeli bir kirletici. Bu kirlilik, akciğer derinliklerine kadar ulaşarak kansere neden olabiliyor ve uzun vadede erken ölümlerle sonuçlanıyor.

Konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalara göre, PM2.5 kirliliği akciğer kanseri, astım, kronik bronşit, kalp hastalıkları, nörolojik hastalıklar ve demans gibi ciddi sağlık problemlerine yol açıyor. Hamile kadınların bu kirliliğe maruz kalması durumunda ise bebeklerde ömür boyu sürecek kalıcı hastalıklar ve sakatlıklar meydana gelebiliyor.

"Yetkililer Sorunu Görmezden Geliyor"

Dem Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun, şehrin hava kirliliği sorununun yıllardır çözüme kavuşturulmadığını belirterek yetkililere tepki gösterdi. Milletvekili Hun, “Defalarca dile getirmemize rağmen Avrupa ve Türkiye’nin en kirli havasına sahip olan Iğdır için başta T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı olmak üzere hiçbir bakanlık ve yetkili bu sorunu görmezden geliyor. Hava kirliliğinden kaynaklanan solunum yolu hastalıkları ve kanser vakalarında yaşanan artışlara rağmen Iğdır halkı bu kirli havayı solumaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Sağlık Sorunları Artıyor

PM2.5 kirliliğinin etkileri yalnızca solunum yollarıyla sınırlı değil. Bu kirletici, kana karışarak kalp ve damar hastalıklarına yol açıyor. Aynı zamanda kan-beyin bariyerini geçerek Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklara neden olabiliyor. Uzmanlar, PM2.5’teki her 2 mikrogram/metreküp artışın Alzheimer riskini yüzde 4 oranında artırdığını belirtiyor.

Çözüm İçin Acil Adımlar Şart

Uzmanlar ve halk, yetkililerden bu sorunun çözümü için acil adımlar atılmasını bekliyor. Hava kirliliğinin önlenmesi adına filtreleme sistemlerinin kurulması, yenilenebilir enerjiye yönelinmesi ve daha sıkı denetimlerin yapılması gerektiği belirtiliyor. Ancak mevcut durumda, Iğdır halkı Avrupa’nın en kirli havasını solumaya mahkum edilmiş durumda.

Halk Ne Yapmalı?

Uzmanlar, özellikle hassas grupların (çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalar) kirli havaya maruz kalmamaları için dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. Maske kullanımı, ev içi hava temizleyicileri ve kirli havada mümkün olduğunca dışarı çıkmamak bu süreçte önerilen başlıca önlemler arasında.