Iğdır Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na dâhil edilen "Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi" kapsamında Türk Dil Kurumu Başkanlığı (TDK) ile proje paydaşı oldu. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Dil Kurumu Başkanlığı Bilimsel Çalışmalar Müdürlüğü tarafından yürütülen proje, 12 Şubat 2020 tarih ve 31037 sayılı Resmî Gazete'nin kararıyla kabul edilerek 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na dahil edilmişti.

Üniversitenin proje paydaşı olmasının mutluluk verici olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, “Proje ile Iğdır’daki coğrafi, ekonomik, etno-kültürel ve sosyal faktörlerin dildeki varyantlaşmalara etkisi, kültürel bellek ve yerleşim tarihine dair önemli tespitler yapılacak,” dedi.

Proje İl Sorumlusu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesrin Güllüdağ, ağız atlasının dilin konuşulduğu coğrafyada ses bilgisi, biçim bilgisi, söz dizimi ve söz varlığı gibi çeşitli dilbilgisel farklılaşmaları semboller ve renklendirmelerle gösteren haritalardan oluşacağını belirtti. Güllüdağ, “Bu haritalar sayesinde ağızlar arasındaki etkileşimler ve farklılıklar ortaya konulacak, ağız sınırları ana hatlarıyla belirlenebilecek,” dedi.

Kırsal Eğitimde Eşitsizlik Derinleşiyor: Eğitim Politikalarına Soru Önergesi Kırsal Eğitimde Eşitsizlik Derinleşiyor: Eğitim Politikalarına Soru Önergesi

Proje kapsamında, Iğdır Merkez ve bağlı köylerine gidilerek uzman ekipler tarafından lenguistik metotlarla veriler toplanacak ve kayıt altına alınacak. Hazırlanacak atlas, Türkiye'nin 81 ili ile KKTC, Kosova, Kuzey Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Karadağ, Suriye ve Irak'ta konuşulan Türkiye Türkçesi ağızlarını kapsayacak. Iğdır’a ait haritalar hem basılı kitap olarak yayımlanacak hem de sesli ve görüntülü kayıtlarla zenginleştirilerek http://turkceatlasi.gov.tr adresinde kullanıma sunulacak.

Kaynak: Doğu Objektif / Mustafa ORMAN