Eğitim

Iğdır Üniversitesi’nde “Türkiye ve İran’da Gençlerin Psikolojik Sorunları” Paneli Düzenlendi

Iğdır Üniversitesi Anlaşmazlık Çözümü ve Birlikte Yaşama Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (ANLAŞMER) koordinasyonunda “Türkiye ve İran’da Gençlerin Psikolojik Sorunları” konulu bir panel düzenlendi.

Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe, ilgi çok azdı. Panelde, Türkiye ve İran'da gençlerin karşı karşıya kaldığı sosyal medya bağımlılığı, sanal kumar alışkanlığı, estetik cerrahi ve intihar oranlarındaki artış gibi kritik konular ele alındı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Çelebi, gençlerin karşılaştığı psikolojik ve sosyolojik sorunlara dair önemli mesajlar verdi. Çelebi, "Psikolojik ve sosyolojik problemlerin üstesinden gelebilmek için insanın kendisini iyi tanıması gerekir. Dünya kâinatta bir nokta, insan da dünyada bir nokta gibidir. İnsan, aklını ve hür iradesini doğru kullanmazsa perişan olur. Bizi bizden daha iyi bilen, bize bizden daha merhametli olan Yaratıcı’yı tanımak, birçok psikolojik ve sosyolojik problemi çözmemize yardımcı olacaktır. Doğru İslamiyet ve İslamiyete layık doğruluk hayata geçirilirse, daha mutlu ve başarılı bir yaşam mümkün olur. Bu süreçte çok çalışmak, ümitli olmak, iş birliği ve yardımlaşmayı hayata geçirmek büyük önem taşır" ifadelerini kullandı.

Panelin moderatörlüğünü ANLAŞMER Müdürü Doç. Dr. Sait Yıldırım üstlenirken, İran Tebriz Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Gör. Mustafa Zarean konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, özellikle gençler arasında artan sosyal medya bağımlılığı, estetik kaygıları ve sanal kumar alışkanlığı gibi sorunlar detaylı şekilde değerlendirildi. Ayrıca, intihar oranlarındaki artış da gündeme alınarak bu konulara yönelik çözüm önerileri sunuldu.

Etkinlik sonunda katılımcılara, gençlerin psikolojik sorunlarıyla başa çıkabilmesi için alınabilecek bireysel ve toplumsal önlemler konusunda önerilerde bulunuldu.