350 Dönümlük Alanı Tarıma Kazandırdık

Ardahan’da Sibirya soğukları Ardahan’da Sibirya soğukları

Iğdır Üniversitesi, son iki yılda 350 dönümlük alan üzerinde üzümden lavantaya, kapariden patatese kadar farklı ürünlerin ekimini gerçekleştirdi. Rektör Alma, “Tarım İl Müdürü ve Orman Müdürümüzle iş birliği yaparak bu alanları değerlendirmeye devam ediyoruz. Yeni hedefimiz 35 dönümlük bir alan daha katarak toplamı kademeli olarak artırmak,” dedi.

Antep Fıstığı ve Badem Üretiminde Yeni Hedefler

Iğdır Üniversitesi, 480 adet aşılı Antep fıstığı dikimi yaptı ve önümüzdeki süreçte bu sayıyı iki katına çıkarmayı planlıyor. Ayrıca, önümüzdeki hafta Belediye ve Tarım İl Müdürlüğü ile iş birliği içinde 1.000 badem fidanı daha toprakla buluşturulacak. Rektör Alma, “Antep fıstığı ve badem sulama riski taşımıyor, bakımı kolay ve ekonomik açıdan değerli bitkiler,” ifadelerini kullandı.

Iğdır Üniv

Antep Fıstığı: Iğdır’ın Geleceği

Rektör Alma, Antep fıstığının dünya piyasasında artan önemine dikkat çekti:
“Antep fıstığının dünya üretimindeki payı yüzde 14. İran ve Amerika’nın ardından üçüncü sıradayız. Iğdır’da bu potansiyeli değerlendirmek için çalışıyoruz. Gelecekte Antep fıstığının adı ‘Iğdır Fıstığı’ olarak anılacak.”

Erozyon Alanları Tarıma Kazandırılıyor

Iğdır Üniversitesi, YÖK’ün “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması” programı kapsamında Aralık ilçesindeki rüzgâr erozyonuna uğramış toprakları tarıma kazandırmak için Antep Fıstığı Bahçe Tesisi Etkinliği düzenledi. Rektör Alma, “Bu bitki hem kuraklıkla mücadelede hem de endüstriyel değeriyle bölge ekonomisine katkı sağlayacak,” diyerek projeye vurgu yaptı.

Iğdır Üni 2

“Geleceği Birlikte İnşa Edeceğiz”

Rektör Alma, projelerin el birliğiyle başarıya ulaşacağına dikkat çekerek, “Antep fıstığı, Iğdır’ın kaderini değiştirecek. Boş alanlarımızı bu değerli bitkiyle yeşillendirerek hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyoruz,” dedi.

Kaynak: BARIŞ DÖNMEZ