Iğdır Üniversitesi, bölgede lavanta yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve tarımsal kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla 2022 yılında başlattığı çalışma ile çorak arazileri tarım alanına dönüştürerek üretim yapmaya başladı. İki yıl süren bakım ve hazırlık sürecinin ardından, üniversitenin yerleşkesindeki 5 dönümlük çorak araziye 10 bin kök lavanta ekildi ve üretime başlandı.

Üniversitenin laboratuvarında üretilen lavanta yağı, kolonya, sabun ve reçel gibi ürünler, üniversitenin online mağazasında satışa sunuluyor. Bu sezon 15 litre saf lavanta yağı, 250 kilogram katı sabun, 5 ton sıvı sabun ve 500 kilogram reçel üreten üniversite, önümüzdeki yıl kapasitesini artırmayı hedefliyor. Çalışmalarla, katma değeri yüksek lavanta ürünleri üretiminin bölgede yaygınlaştırılması ve yöredeki üreticilerin teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, üniversitenin hayata geçirdiği projeyle önemli bir üretim yaptıklarını belirtti. Alma, "Bilindiği üzere lavanta, kıraç yerlerde kolaylıkla yetişebilen bir bitki, çok fazla suya ihtiyaç duymuyor. Bundan dolayı Iğdır, lavanta yetiştiriciliği için önemli bir bölge," dedi. Üniversitenin ihtisas üniversitesi olması dolayısıyla bu tip büyük çalışmalar yaptıklarını kaydeden Alma, "Tescilli markalarımız bulunuyor. Lavantadan elde ettiğimiz yağ, hidrosol, kolonya, reçel ve sabun gibi pek çok ürünü şehirdeki belli başlı lokasyonlarda ve üniversitemizin online satış mağazası üzerinden satışa sunuyoruz. Bu yıl kampüsümüzde 5 dönüm lavanta ektik, çok muazzam çıktılar. Aralık ilçesinde de bize tahsis edilen alanlarda çalışmalarımız mevcut," diye konuştu.

Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi sorumlusu öğretim görevlisi Musa Karadağ ise Iğdır Üniversitesi'nin "Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler" alanında ihtisaslaşması ile pek çok ürün ürettiğini belirtti. Karadağ, "Lavanta üzerine de önemli çalışmalarımız var. Lavantadan yaklaşık olarak 12 ürün elde ettik. İlerleyen süreçte 20'ye yakın ürün elde edeceğiz. Hedefimiz 'Doğu'nun Çukurovası' olarak nitelendirilen Iğdır'ı katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından önemli bir kent haline getirmek. Özellikle üç ülkeye de sınır olmamız, gelişimimizi kolaylaştıracaktır," ifadelerini kullandı.

Kaynak: Doğu Objektif / Kenan ÖZER