Yaşam

Iğdır’da Afet Risk Azaltma Planları Gözden Geçirildi

Vali Ercan Turan başkanlığında düzenlenen toplantıda, Iğdır’ın afetlere karşı daha dirençli hale gelmesi için yürütülen çalışmalar değerlendirildi.

Iğdır İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) İzleme Değerlendirme Kurulu Toplantısı, Valimiz Ercan Turan’ın başkanlığında, ilgili kurum yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından yapılan sunumda, kamu kurumlarının sorumluluğunda bulunan eylemlerin gerçekleştirilme durumu ve ilerlemeleri aktarıldı.

Afet Riskleri ve Çalışmalar Değerlendirildi
Toplantıda, il genelinde afet risklerini azaltmaya yönelik yürütülen çalışmaların detayları ele alındı. Mevcut durum, ilerlemeler ve karşılaşılan zorluklar değerlendirilirken, çözüm önerileri de görüşüldü.

Vali Turan: “Afet Öncesi Hazırlık ve Afet Sonrası İyileştirme Çalışmaları Çok Önemli”

Toplantı sonunda basına açıklamalarda bulunan Vali Ercan Turan, günümüz modern afet yönetimi anlayışının sadece olay anını değil, öncesi ve sonrasını da kapsadığını vurguladı. Turan, “Günümüz modern afet yönetimi anlayışı, sadece olayın yaşandığı süreci değil, ‘Bütünleşik Afet Yönetimi Döngüsü’ olarak adlandırılan sistem, yalnızca afet sırasında müdahaleyi değil, afet öncesi hazırlığı ve afet sonrası iyileştirme çalışmalarını da kapsamaktadır” dedi.

Iğdır İl Afet Risk Azaltma Planı’nın (İRAP), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda, ilgili tüm kurumların iş birliği ile hazırlandığını belirten Vali Turan, şöyle devam etti: “Farklı afet risklerine göre hazırlanan bu plana göre ilimizin afet risk profili Nükleer Kazalar, Deprem, Sel, Taşkın, Su Baskını, Rüzgâr Erozyonu, Kütle Hareketleri (Heyelan, Kaya Düşmesi, Çığ) olarak belirlenmiş olup, tüm bu afetlerden doğabilecek zararları en aza indirmek amaçlanmıştır.”

2021-2026 Yıllarını Kapsayan 57 Eylemden 35’i Tamamlandı
Turan, Iğdır İRAP kapsamında belirlenen eylemler hakkında da bilgi verdi: “2021 – 2026 yıllarını kapsayan Iğdır İRAP kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucu belirlenen 57 eylemden 35’i tamamlanmış, 2 eylem için çalışmalar devam etmekte olup; 20 eylemin 2026 yılına kadar bitirilmesi yönündeki çalışmalar titizlikle takip edilmektedir.”

Toplantı, afet risklerinin en aza indirilmesi amacıyla atılacak yeni adımların belirlenmesiyle sona erdi.