Ekonomi

Iğdır’da Kayısı Hasadı Devam Ediyor

İklimi ve coğrafi şartları nedeniyle "Doğu'nun Çukurova'sı" olarak bilinen Iğdır’da, tarım faaliyetleri ekonomiye önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Bölgenin önemli gelir kaynaklarından olan ve 'sarı altın' olarak adlandırılan kayısı, üreticilerin özenle gerçekleştirdiği hasatla toplandı. Iğdır’ın iklimi ve toprak özellikleri, kayısının lezzet ve kalitesini belirlemede büyük rol oynuyor.

Hasat sezonunun başlamasıyla birlikte, Iğdır’daki köyler ve kırsal alanlarda da kayısı toplama işlemleri yoğunlaştı. Üreticiler, topladıkları kayısının taze tüketilmesi halinde mükemmel bir tat sunduğunu belirtiyor.

Iğdır’da kayısı tüccarı olan Ahmet Savaş, “Biz her yıl Nisan ayında yerinden yani bahçelerden kayısı almaya başlıyoruz. Haziran ayının ilk haftasında da hasada başlıyoruz. Bu yıl kayısı hasadı erken başladı. Her yıl 40 bin ton ürün hasadı oluyordu. Bu yıl bu oran 20 ile 25 bin tona kadar indi. Topladığımız ürünler Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Polonya gibi ülkeler ile iç piyasaya gidiyor. Iğdır’ın bu kaysısı dünyada yoktur,” dedi. Ayrıca, Iğdır kayısısının aromasıyla diğerlerinden farklı olduğunu vurgulayan Savaş, “Malatya kayısısı kurutmalık, Iğdır kayısı sofralıktır. Iğdır kayısının aroması hiçbir yerde yoktur. Biz her yarışa varız,” diye ekledi.

Savaş, bayramdan dolayı kayısı fiyatlarının düştüğünü belirterek, "Bayramdan önce kayısı fiyatı 30 ile 35 liraydı. Şu an biraz düşmüş bayram sonrası fiyatların artmasını bekliyoruz," dedi.

Van’dan ailesiyle birlikte Iğdır’a kayısı toplamaya gelen Cevdet Demirbaş, "Biz Van’dan 24 kişi ile geldik. Üç yıldır buraya geliyorum. Malı ağaçlardan alırken hassas davranıyoruz. Ürünleri burada 4 kalitede paketliyoruz. Ürünleri depoya gönderiyoruz. Depodan ürünler satışa gidiyor," diye konuştu.