Zaman Atlası

Kef Kalesi'ndeki Arkeolojik Kazılar Urartu Tarihine Işık Tutuyor

Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki 2 bin 300 rakımda yer alan Kef Kalesi'nde yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan buluntular, Urartuların zengin tarihine dair önemli ipuçları sunuyor.

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde, Urartu Kralı II. Rusa tarafından 2 bin 700 yıl önce inşa edilen Kef Kalesi’nde yapılan arkeolojik kazılar, Urartu medeniyetinin tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Süphan Dağı'nın eteğinde, Adilcevaz, Malazgirt Ovası ve Van Gölü'ne hakim bir tepeye kurulan kale, yüksek rakımda yapılan kazı çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Coşkun başkanlığında yürütülen kazılarda, kale içerisinde önemli buluntular ortaya çıkarılıyor. Bu yıl yürütülen çalışmalarda, kalenin en büyük ve en yüksek konumundaki salonunda 3 fil ayağı, çakmak taşı, obsidiyen (cam kaya) aletler, seramikler ve hayvan kemiklerine rastlandı.

"Urartu Döneminde Bu Kadar Çok Bazalt Kullanılan Tek Kale"

Kazı çalışmalarının yukarı salon olarak adlandırılan bölümde yoğunlaştığını belirten Doç. Dr. İsmail Coşkun, kalenin yapımında kullanılan bazalt taşının önemine vurgu yaptı. "Burası, Urartu döneminde bu kadar çok bazalt kullanılan tek kaledir," diyen Coşkun, kazı çalışmalarının yüksek rakımda yapılmasının zorluklarına dikkat çekti.

Kef Kalesi’nde daha önce yapılan kazılarda fil ayakları, mutfak ve hizmet odaları gibi yapıların ortaya çıkarıldığını belirten Coşkun, "Bu yıl tespit ettiğimiz fil ayaklarının yıkılmış olanlarını tekrar ayağa kaldırarak hem turizme kazandırılmasını hem de kalemizin daha güzel bir görünüme kavuşmasını sağlayacağız," dedi.

Kazı alanında Urartu mavisi boyalar, saray seramikleri, çakmak taşı ve obsidiyen aletler, öğütme taşları ve çok sayıda hayvan kemiğine rastlandığını belirten Coşkun, kalede büyük bir yangının izlerine de ulaşıldığını söyledi. Çalışmalar sırasında 60-70 santimetrelik bir kül tabakasıyla karşılaştıklarını ifade eden Coşkun, bu yangının günlerce sürdüğünü tahmin ettiklerini kaydetti.

Kef Kalesi’nde yapılan bu kazılar, Urartuların mimari becerilerini ve yaşam tarzlarını daha iyi anlamamıza yardımcı olurken, kalenin turizme kazandırılması için de önemli adımlar atılıyor.