Erzincan’ın turizmde öncü ilçelerinden Kemaliye’de bulunan Etnografya Müzesi, etnografik eşya ve folklorik kıyafetlerle ziyaretçilerini geçmişe götürüyor. Tarihi binasında Kemaliyeli vatandaşların bağışladığı eserlerle dolu olan müze, ilçenin engin kültürünü sergileyerek geçmişi günümüze taşıyor.

Müzenin bulunduğu tarihi bina, kesme taşlardan yapılmış dış cephesi ve özgün mimarisiyle dikkat çekiyor. Fırat Nehri'ne bakan ahşap arka cephesiyle de öne çıkan binanın tam yapım tarihi bilinmiyor. 1999 yılında, binanın alt katı uzun süre Ceza ve Tutukevi olarak kullanıldıktan sonra, Kemaliyelilerin sağladığı maddi imkanlarla Kaymakamlık Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından restore edildi.

Kültürel Miras Canlanıyor

Müzenin orta katındaki giriş odası, Kemaliye Kültür Turizm ve Folklor Derneği’ne fasıl ve folklor gösterileri için ayrılırken, büyük salon ve diğer bölümlerde etnografik eşyalar ve folklorik kıyafetler sergileniyor. Kemaliye Etnografya Müzesi'nde, bağışçılarının isimleriyle birlikte sergilenen 600’e yakın tarihi eşya ve folklorik kıyafet, ışıklı camekanlar içerisinde, açıkta ve cansız mankenlerin üzerinde yer alıyor.

Şair ve yazar Hayati İnanç, Iğdır'daki tuzlucafest'te söyleşi yaptı Şair ve yazar Hayati İnanç, Iğdır'daki tuzlucafest'te söyleşi yaptı

İlçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Kemaliye Etnografya Müzesi, ziyaretçilerine adeta bir zaman yolculuğu sunuyor. Tarihi dokusuyla hem bölge halkının hem de ziyaretçilerin ilgisini çeken müze, Erzincan’ın zengin kültürünü keşfetmek isteyenleri ağırlıyor.

Kaynak: İHA