1960 yılına kadar Kemaliye yöresinde dokunan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazenne kumaşı, Kemaliyeli kadınların çabalarıyla yeniden canlanıyor. Tamamen el emeğiyle üretilen ve kökboyasıyla boyanan Gazenne kumaşı, yüzde 100 pamuk içeriği ve kendine özgü çizgileriyle dikkat çekiyor. Yöresel ürünün turizme kazandırılmasıyla sosyo-ekonomik kalkınmaya katkı sağlamak ve kadın istihdamını artırmak amaçlanıyor.

Tarihi Kadem Paşa Kümbeti bakım ve onarım bekliyor Tarihi Kadem Paşa Kümbeti bakım ve onarım bekliyor

Kemaliyeli Kadınlar Derneği Kurucu üyesi ve Gazenne Kumaşı Proje Koordinatörü Ayşe Birler, “Kemaliyeli Kadınlar Derneğini kurmamızın amacı, Kemaliye’deki unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yeniden hayata geçirmekti. 2010 yılında bir proje başlattık ve devlet hibe destekli olarak 12 tezgâhlı bir atölye kurduk. Bu tarihten beri Gazenne dokumacılığını sürdürüyoruz,” dedi.

Birler, Gazenne kumaşının geçmişten günümüze kadar süren dönüşümünü de şöyle anlattı: “1960’lı yıllara kadar bu kumaş içlik, sedir örtüleri, çarşaf olarak kullanılmış. Biz, kumaşı günümüze uyarlayarak elbiselik kumaş, peştamal, fular, masa örtüsü, yatak örtüsü ve pamuklu iplikten kravat gibi çeşitli ürünler ürettik. Atölyemizde bağlantılı anlaşma yerlerle kumaş dokumacılığına devam ediyoruz. Kültür Turizm Bakanlığımızın bohça mağazalarına, Sivas olgunlaşma enstitüsü ile birlikte çalışarak çeşitli modeller çıkarıldı ve mağazalarda birkaç ürün satışa çıkarıldı.”

Ayşe Birler, üretim sürecinin detaylarını aktarırken, “Ürünlerimiz 12 tezgâh olduğu için ve asla fabrikalaşma durumunu düşünmediğimiz ve geçmediğimiz için tamamen kara tezgâhlarımızda el emeği göz nuru ile dokuma işlemine devam ediyoruz. Gazenne kumaşının yüzde 100 pamuk ipliğinden oluşur ve kara tezgahlarda dokunur.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA