Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü hekimlerinden Dr. Muhammet Lütfi Yazıcı, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hakkında önemli uyarılarda bulundu. Yazıcı, virüsün alınma şekline bağlı olarak 1-14 gün sürebilen kuluçka döneminin ardından hastalığın ortaya çıkabileceğini belirtti. “Enfekte kan ve vücut sıvılarıyla temas sonucu bulaşmalarda ise bu süre 5-6 gün, en fazla 13 gün olabilmektedir. Hastalığın belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal yer alır” diyen Yazıcı, hastalığın ilerleyen döneminde ciddi kanamalar görülebileceğini vurguladı.

Kenelerden Korunma Yöntemleri

Yazıcı, özellikle kene riskinin yüksek olduğu tarla, bahçe ve piknik alanlarına giderken vücudu örten giysiler giyilmesi gerektiğini belirtti. “Uzun kollu kazak veya gömlek, uzun paçalı pantolon, uzun çorap ve bot tercih edilmeli, giysiler düzenli olarak kene varlığı açısından kontrol edilmelidir” diyen Yazıcı, kene tutunmuşsa çıplak el ile dokunmadan uygun bir malzeme ile çıkarılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemesi gerektiğini hatırlattı.

Kene Isırması Durumunda Yapılması Gerekenler

Dr. Yazıcı, “Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini, kanını emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır” uyarısında bulundu. Kene ısırmasının ardından şiddetli baş ağrısı, nefes darlığı, kalp çarpıntısı gibi belirtiler ortaya çıkarsa derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: “Covid-19 organlarımızı etkilemiş olabilir” Uzmanlar uyardı: “Covid-19 organlarımızı etkilemiş olabilir”

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’nin, virüs kaynaklı ve ölümcül olabilen bir hastalık olduğunu belirtti. Hastalık, genellikle kene tutunması yoluyla bulaşmakla birlikte, enfekte hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla temas sonucu da insanlara geçebilmektedir. Yazıcı, bu hastalığın ülkemizde yüzlerce vakayla görülmesinin hastalığın ciddiyetini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.

Kaynak: İHA