Türkiye'de uygulanan eğitim politikaları, kırsal bölgelerde yaşayan çocukların eğitim olanaklarına erişimini zorlaştırıyor. Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun, bu durumu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e yönelik bir dizi soru önergesi sundu.

Hun, köy okullarının kapatılması ve taşımalı eğitimin mesafe kısıtlamalarının değiştirilmesiyle birlikte eğitimde ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. Köylerde 10 öğrenciden az bulunan okulların kapsam dışı bırakılması, öğrencilerin eğitim imkanlarını sınırlandırıyor ve toplumsal eşitsizliği derinleştiriyor.

"Eğitimde Eşitlik Sağlanmalı"

Sınava geç kalan aday: Bir dakikacık ne olur, çok gecikmedim Sınava geç kalan aday: Bir dakikacık ne olur, çok gecikmedim

Yılmaz Hun, önergesinde şu ifadelere yer verdi: "Çocuklar ve gençler için özgür bir ortamda demokratik, çoğulcu, bilimsel, özgürlükçü ve anadilde eğitim koşullarının, yine çocuklar ve gençler ile birlikte inşa edilmesi en acil meseledir."

Hun, köy okullarının kapatılmasının eğitim fırsatlarını daralttığını ve özellikle kız çocuklarının eğitim olanaklarına erişimini zorlaştırdığını vurguladı. Ayrıca, taşımalı eğitimde yapılan mesafe değişikliklerinin, öğrencilere sağlanan imkanları kısıtladığını ve bu öğrencilerin cemaat yurtları ve tarikat evlerine yönlendirildiğine dikkat çekti.

Sorular Yanıt Bekliyor

Hun, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e şu soruları yöneltti:

  1. Köy okullarının kapatılması ve taşımalı eğitimin mesafe kısıtlamalarının değiştirilmesi kararlarının gerekçeleri nelerdir? Bu değişikliklerin etkileri hakkında bir analiz yapılmış mıdır?
  2. 30 kilometrelik sınırın dışında kalan ve taşımalı eğitimden yararlanamayan öğrencilerin eğitim imkanlarını sağlamak için Bakanlığınız tarafından ne tür önlemler planlanmaktadır?
  3. Bu kararların, özellikle kız çocuklarının eğitim olanakları ve erken yaşta evlilik riskleri üzerindeki etkilerini değerlendiren bir araştırma var mıdır?
  4. Eğitim hakkını korumak amacıyla köy okullarının tekrar açılması veya taşımalı eğitimin yeniden düzenlenmesi için planlanan adımlar nelerdir? Eğitim politikalarının her çocuğun eşit şekilde eğitim alabileceği bir sistemin kurulmasını sağlamaya yönelik somut planlar var mıdır?
  5. Eğitimde yapılan tasarrufların toplumsal eşitsizlikleri artıracağına dair hükümetin görüşleri nelerdir? Eğitim bütçesinin artırılması için bir plan mevcut mudur?

Eğitimde Eşitlik ve Gelecek İçin Adımlar Atılmalı

Hun, özellikle eğitim politikalarının toplumsal eşitsizliği artırdığını ve bu politikaların kırsal bölgelerdeki çocuklar üzerindeki etkilerini analiz etmenin önemine dikkat çekti. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanması gerektiğini belirterek, "Eğitim hakkı her çocuğun temel hakkıdır ve bu hak hiçbir şekilde kısıtlanmamalıdır" dedi.

Kaynak: Zerrin SARGUT