Dünyanın en prestijli bilim insanları arasında yer alan Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, biyoloji ve doğa koruma alanındaki çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Kuzeydoğu Anadolu’nun zengin biyolojik çeşitliliğini koruma amacıyla 23 yıldır gönüllü olarak çalışan Şekercioğlu, hem Türkiye hem de dünya çapında yaban hayatı koruma projelerinde çığır açtı. Koç ve Utah üniversitelerinde öğretim üyesi olan Şekercioğlu, özellikle Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı’da yürüttüğü araştırmalarla bölgenin kurt, vaşak ve birçok kuş türü gibi nadir türlerinin korunmasına katkı sağlıyor.

Çağan Şekercioğlu, Iğdır Yaban Hayatı, Doğa Koruma Çalışmaları

2006 yılında Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde kurduğu Aras Kuş Cenneti Ornitoloji Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde ekibiyle bugüne kadar 316 kuş türünü kayıt altına alan Şekercioğlu, 180 bin kuş halkaladı ve 120’den fazlasına uydu vericisi takarak yaban hayatının takibini sağladı. KuzeyDoğa Derneği’nin de kurucusu olan Şekercioğlu, Kuzeydoğu Anadolu’nun biyoçeşitlilik envanterini oluşturarak Türkiye’de bu alanda bilimsel araştırmaların gelişimine büyük katkı sundu.

Meteoroloji'den Doğu ve Güneydoğu Anadolu için kuvvetli sağanak uyarısı Meteoroloji'den Doğu ve Güneydoğu Anadolu için kuvvetli sağanak uyarısı

Çağan Şekercioğlu, Iğdır Yaban Hayatı, Doğa Koruma Çalışmalarıııı

ABD Stanford Üniversitesi'nin her yıl yayımladığı "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları" listesine Türkiye’den biyoloji, ekoloji ve ornitoloji dallarında ilk sırada giren Şekercioğlu, elde ettiği başarı hakkında “Türkiye'yi bu alanlarda birinci sırada temsil etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Ülkemizin zengin doğasının korunmasına yönelik çabalarımızın uluslararası bilim çevrelerinde takdir görmesi gurur verici,” ifadelerini kullandı.

Şekercioğlu’nun çalışmaları arasında, Türkiye’nin tek yaban hayatı belgesel serisi olan "Yok Olmadan Keşfet" de bulunuyor. TRT Belgesel için çektiği bu 60 bölümlük seri, yaban hayatının önemini geniş kitlelere aktarıyor.

Kaynak: AA