Gaziantep Özel Anka Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nagihan Demir, Afrika kıtasında görülen ve maymun çiçeği olarak bilinen Mpox virüsü ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Dünyada hızla yayılan bu virüsle ilgili olarak, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) acil durum çağrısı yapmıştı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu da yaptığı açıklamada, virüsün Türkiye’de yaygın olmadığını ancak gerekli önlemlerin alındığını belirtti.

Mpox Virüsünün Bulaşma Yolları ve Belirtileri

Ağrı Dağı'nın zirvesinde organ bağışına dikkat çekildi Ağrı Dağı'nın zirvesinde organ bağışına dikkat çekildi

Dr. Nagihan Demir, Mpox virüsünün insana enfekte hayvanlardan, virüsle kirlenmiş cansız maddelerden veya enfekte insanlarla temas yoluyla bulaştığını belirtti. "Virüs, ciltteki gözle görülemeyen çatlaklar, mukozalar veya solunum sistemi aracılığıyla vücuda girer. Mpox hastalığı, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonları gibi belirtilerle kendini gösterir. Döküntüler genellikle ateş başladıktan 1-3 gün sonra ortaya çıkar ve gövdeden çok yüzde, kollarda ve bacaklarda görülür" diye konuştu.

Korunma Yolları ve Alınacak Önlemler

Dr. Demir, hastalığın yayılmasını önlemek için kişisel tedbirlerin ve toplumsal farkındalığın önemine dikkat çekti. "Mpox virüsünden korunmak için mesafeye dikkat edilmeli, yüz yüze ve yakın temastan kaçınılmalı. Hasta kişilerle temas edecek olanlar eldiven ve maske kullanmalı, hijyen kurallarına titizlikle uymalıdır. Mpox, öpüşme, cilt teması ve damlacık yolu ile bulaşabilen bir hastalıktır. Henüz kesin bir tedavisi bulunmayan hastalık, genellikle 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşir" dedi.

Dr. Demir, Mpox hastalığına karşı alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığını belirterek, hastalığın belirtilerinin erken tespitiyle bulaşıcılığın önlenebileceğini vurguladı. "Eğer Mpox hastalığına dair bir belirti yaşarsanız, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız büyük önem taşır" diye ekledi.

Kaynak: İHA