Siirt’in yöresel tatlıları olan harire ve cevizli sucuk yapımı, Eylül ayının gelmesiyle birlikte başladı. Üzüm hasadının ardından elde edilen üzüm suyu, büyük kazanlarda odun ateşinde saatlerce kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Bulamaç kıvamına gelen üzüm suyuna, ipe dizilmiş ceviz, fıstık ve badem batırılarak güneşte kurutuluyor. Bu geleneksel yöntemle hazırlanan sucuklar, Siirtlilerin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Kuşburnu marmelat olarak kavanozlara giriyor Kuşburnu marmelat olarak kavanozlara giriyor

Siirt Yöresel Tatlılar, Harire Yapımı, Cevizli Sucuk Hazırlanışı 1

Pestil yapımına başladıklarını belirten Halil Gülpınar, “Eylül’ün 1’inden Ekim’in 1’ine kadar üzüm hasadımızı yapıyoruz ve pestilimizi yapmaya çalışıyoruz. Üzümleri topladıktan sonra makinelerde süzüp, suyunu çıkartıyoruz ve kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra 4-5 saat bekletip tekrar süzüyoruz. Tekrar kaynattıktan sonra içine un ekleyerek pestilimizi hazırlıyoruz. Pestilimiz tamamen doğal; üzüm suyu ve undan yapılıyor, katkı maddesi içermiyor. Üç çeşit sucuk yapıyoruz: cevizli, fıstıklı ve bademli. Bademleri ve fıstıkları tek tek iğneden geçirip pestile bandırıyoruz,” dedi.

Pestilin yapımında hijyen için toprak kullandıklarını belirten Seda Gülpınar, “Üzümleri sıktıktan sonra pisliğini arındırmak için üzüm suyuna toprak katıyoruz. Üzüm suyu kaynadıktan sonra, demir taslarla alıp kovalara dolduruyoruz. Toprak altta kalıyor ve pestilimiz temizleniyor,” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA