Bingöl’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün koordinesinde uygulanan ‘Sözleşmeli Üretim’ modeli, 252 çiftçiye yaklaşık 160 milyon lira kazandırdı. Bu model, çiftçilerin sezon başında ne kadar, hangi ürünü ve kime satacaklarını belirleyerek üretimin devamlılığını sağlarken, pazarlama endişesini de ortadan kaldırıyor. Kentte faaliyet gösteren bir entegre tesis, bu model kapsamında çiftçilerden silajlık mısır alımı yapıyor.

Merkeze bağlı Kültür Mahallesi’ndeki bir tarlada silajlık mısır hasadına katılan Vali Ahmet Hamdi Usta, çiftçilerle görüşerek üretim hakkında bilgi aldı. Vali Usta, basına yaptığı açıklamada, “‘Sözleşmeli çiftçilik’ kapsamında üretim yapan bir çiftçimizin tarlasındayız ve hasada başladık. Bu Bingöl çiftçisinin önünü açan bir uygulama. Anlaşmalı modelde iki tarafın da kazandığı bir uygulama. Hem üreticiye hem de alıcıya kazandıran bir model” dedi.

12 bin dekar alanda uygulanan model sayesinde 63 bin ton silajlık mısır üretimi gerçekleştirildiğini belirten Vali Usta, bu sayede çiftçilerin 160 milyon lira gelir elde ettiğini ifade etti. Usta, “Bu kapsamda son yıllarda dekar başına ürettiğimiz mısır miktarı 9.2 kat artarak 14 bin tondan 128 bin tona çıktı. Yeni teşvik ve destek programı kapsamında dekar başına silajlık mısır üretiminde 914 lira destek açıklandı. Bu destekle birlikte, sözleşmeli çiftçilik modeli Bingöl genelinde yayılacak ve önemli bir sektör haline gelecek” dedi.

Silajlık mısır üretimi yapan çiftçilerden Nevzat Karasu ise sözleşmeli tarım modelinin üretimi arttırdığını belirterek, “Biz daha önce buğday, arpa, yonca gibi ürünler ekiyorduk ama pazar bulamıyorduk. Sözleşmeli tarım modeli bize iyi geldi. Mısır ekiyoruz ve 3-4 ay sonra gelip mısırı biçiyorlar. Bu modelden memnunuz, inşallah ileride daha iyi olur” dedi.

Iğdır'ın "badem ormanı" erozyonu önledi, köylüye ek gelir sağladı Iğdır'ın "badem ormanı" erozyonu önledi, köylüye ek gelir sağladı

Silajlık mısır hasadında Vali Usta’ya Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır da eşlik etti.

Kaynak: İHA