Gündem

Tahir Elçi Cinayeti Davasında Polisler İçin Beraat Kararı Kesinleşti

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin cinayet davasında yargılanan polisler hakkındaki beraat kararına yapılan itiraz reddedildi. Karar, istinaf mahkemesi tarafından onandı ve temyiz yolu kapandı.

Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi’nin 2015 yılında öldürülmesiyle ilgili davada, sanık polisler Sinan Tabur, Fuat Tan ve Mesut Sevgi hakkında verilen beraat kararı istinaf başvurusunun reddiyle kesinleşti.

Mahkeme sürecinde “bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan yargılanan sanıklar hakkında Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Haziran 2024 tarihinde beraat kararı vermişti. Gerekçeli kararda, “Elçi’nin ölümüne sebebiyet veren ölümcül atışın kim tarafından gerçekleştirildiği hususunda tereddüt bulunduğu” ifade edilmişti.

Elçi’nin ailesi, Diyarbakır Barosu ve Türkiye Barolar Birliği’nin yerel mahkeme kararına yaptığı istinaf başvurusu Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi tarafından reddedildi.

Mahkeme Kararının Gerekçesi

Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi, kararında şu ifadelere yer verdi:
“Yargılama sürecini yansıtan belgeler, deliller ve tutanaklara göre ilk derece mahkemesinin kararında veya gerekçesinde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı; delillerin hukuka uygun şekilde toplandığı ve değerlendirmelerin usule uygun şekilde yapıldığı; sanıklar tarafından suçun işlendiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle verilen beraat kararının yerinde olduğu” belirtildi.

Temyiz Yolu Kapalı

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun ilgili maddesi gereği, beş yılın altında olan cezalar için temyiz yolu kapalı olduğundan, beraat kararına karşı Yargıtay’a başvuru yapılamayacak. Böylece, sanık polisler hakkında verilen beraat kararı kesinleşmiş oldu.

Tepkiler ve Hukuki Sürecin Devamı

Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi ve Diyarbakır Barosu, karara tepki gösterdi. Türkan Elçi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Adaletin tecellisini beklerken bu karar, hukuk ve vicdanları yaralamıştır” ifadelerini kullandı.

Elçi ailesinin ve Diyarbakır Barosu’nun Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmayı değerlendirdiği öğrenildi.