Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. A. Egemen İşgören, testis tümörleri ve tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Testis kanseri tanısı konulan erkeklerin ortalama yaşının yaklaşık 33 olduğunu belirten İşgören, "Bu hastalık büyük ölçüde genç ve orta yaşlı erkeklerde görülürken, vakaların yüzde 6'sı çocuklarda ve gençlerde, yüzde 8'i ise 55 yaşın üzerindeki erkeklerde meydana geliyor. Testis kanserinde tanıda gecikme, yaşam kaybı riskini iki kat artırabilir. Erken teşhis ile hastaların yüzde 95’inde başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir," dedi.

Risk Faktörleri ve Belirtiler

İnmemiş testislerin, testis tümörü riskini artıran en önemli faktörlerden biri olduğunu belirten İşgören, "Testis tümörlü hastaların yüzde 5-12'sinde inmemiş testisler görülüyor. Ayrıca, birinci dereceden akrabalarda testis tümörü bulunması, Klinefelter sendromu ve kısırlık gibi faktörler de riskleri artırıyor," diye ekledi.

Testis tümörlerinin genellikle ağrısız kitleler olarak ortaya çıktığını belirten İşgören, “Bazı durumlarda, testis içine kanama veya travma sonrası akut ağrı da görülebilir. Hastalık ilerlediğinde ise boyunda kitle, nefes darlığı, kilo kaybı, bulantı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Fizik muayene, testis ultrasonu ve kan testleri tanı için gerekli olan tetkiklerdir. Ayrıca, tümörün yayılma riskine karşı akciğer filmi ve tomografi de çekilmektedir,” ifadelerini kullandı.

Van’da 'Tümörler ve Epilepsi Cerrahisi' kursu başladı Van’da 'Tümörler ve Epilepsi Cerrahisi' kursu başladı

Testis Tümörlerinin 7 Önemli Belirtisi

Op. Dr. A. Egemen İşgören, testis tümörlerinde erken teşhisin önemine dikkat çekerek, ortaya çıkan belirtiler hakkında şu bilgileri verdi: "Testiste büyüme ve ele gelen kitle, testis kesesinde ağırlık hissi, karın ve kasık bölgesinde ağrı, testis kesesinde sıvı toplanması, testislerde ağrı ve rahatsızlık hissi, memelerde ağrılı büyüme ve sırt ağrısı, testis tümörlerinin yaygın belirtileri arasındadır. Bu belirtiler iki haftadan uzun sürüyorsa, mutlaka uzman görüşü alınmalıdır."

İşgören, patolojik incelemenin hastalığın evresini ve alt tiplerini belirlemede önemli olduğunu ve elde edilen sonuçlara göre kemoterapi veya radyoterapi gibi ek tedavilere ihtiyaç duyulabileceğini ifade etti. "Ameliyat sonrası tümörün evresine ve tipine göre iyi bir takip yapılmalıdır. Başarı şansını artıran en önemli faktör, erken tanı ve uygun tedavinin hızla uygulanmasıdır," dedi.

Kaynak: İHA