Iğdır Üniversitesi, TÜBİTAK’ın 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında yürütülen “Doğa Benimle: Çevre Okuryazarım Her Yerde” projesi ile çevre ve doğa bilincini geliştirmeye yönelik önemli bir adım atıyor. Dr. Öğr. Üyesi Adem Yulu'nun öncülüğünde gerçekleştirilen proje, bu yıl Türkiye’nin farklı illerinden 24 öğrencinin katılımıyla Ağrı Dağı’nda uygulanıyor.

TÜBİTAK Desteği ile Üçüncü Yılında

Proje, katılımcılara doğa içinde aktif eğitim fırsatları sunarak çevreye dair bilgi ve farkındalıklarını artırmayı hedefliyor. Öğrenciler, Ağrı Dağı, Iğdır ve Doğubayazıt gibi farklı coğrafyalarda bilimsel geziler, saha çalışmaları, yaratıcı drama ve eğitsel oyunlar ile doğal çevreyi yakından tanıma şansı buluyor. Başkan Erol Özvar’ın da dikkat çektiği bu eğitim modeli, üniversite eğitiminin kampüs dışına taşarak, doğa ile iç içe öğrenme süreçlerini destekliyor.

Üniversite Eğitimi Kampüs Dışına Taşınıyor

YÖK Başkanı Erol Özvar, projeye dair yaptığı sosyal medya paylaşımında şunları belirtti:

"Üniversite eğitimi artık kampüslerin dışına taşıyor. Bu bazen mekânsal olarak bazen de yeni öğrenme biçimleriyle gerçekleşiyor. Ülkemizin zengin tarihî ve doğal güzellikleri bilimsel araştırmalar, kampüs dışı eğitimler ve sosyal etkinlikler için öğrencilerimize önemli fırsatlar sunuyor."

Çevre Bilinciyle Geleceğe Hazırlık

Proje, çevre okuryazarı bireyler yetiştirerek katılımcıların doğal çevreyi gözlemleme ve çevresel sorunlara çözüm bulma yetkinliklerini geliştirmeyi amaçlıyor. Her yaştan öğrencinin doğa ile sürekli bir etkileşim halinde olması ve çevresel farkındalıklarının artması için bu tür projelerin sürdürülebilirliği büyük önem taşıyor.

Kaynak: Mustafa ORMAN