Diyarbakır'da 9 Bin 550 Dekar Arazi Suya Kavuşacak Diyarbakır'da 9 Bin 550 Dekar Arazi Suya Kavuşacak

Aşağı Aras Havzası (Tuzluca Barajı ve Sulaması) Projesi kapsamında, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırma çalışmalarının başlatılmasına karar verildi. Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan karar doğrultusunda, ilgili taşınmazların 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesi gereğince acele kamulaştırılması onaylandı.

Iğdır AK Parti Tuzluca İlçe Başkanlığı tarafından yapılan paylaşımda, projenin hayata geçmesiyle bölgedeki tarımsal üretimde önemli bir artış sağlanacağı ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi’nin imzasıyla Tuzluca Barajı Projesi onaylandı. Milletvekilimiz Sayın Cantürk Alagöz ve İl Başkanımız Sayın Ali Kemal Ayaz’ın yoğun gayretleri sonucu projeye başlanıyor. Baraj tamamlandığında, Iğdır’ın tarımsal potansiyelinin maksimum seviyeye ulaşması bekleniyor ve bölge çiftçisinin gelir seviyesi artacaktır.”

Tuzluca Barajı Projesi İçin Acil Kamulaştırma Kararı Çıktı Projenin Avantaj Ve Dezavantajları Tartışılıyor

Cumhurbaşkanlığı kararıyla onaylanan Tuzluca Barajı Projesi, Iğdır’ın tarımsal potansiyelini artırması hedefiyle gündemdeki yerini korurken, projenin ekolojik ve çevresel etkileri de tartışma konusu oldu. Uzmanlar, barajın fayda ve maliyet dengesini değerlendiriyor.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan 9258 sayılı kararla, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Tuzluca Barajı Projesi kapsamında kamulaştırma işlemlerine başlanması onaylandı. Projenin, Iğdır’daki tarımsal üretimi artırması ve enerji üretimi sağlaması beklenirken, bölgedeki ekosistem üzerindeki olası olumsuz etkiler dikkat çekiyor.

Kuş Cenneti Tehlikede mi?

Kars Kuzey Doğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu, baraj projesinin Aras Nehri üzerinde ekolojik yıkıma yol açabileceğini belirterek şunları söyledi:

Tuzluca Barajı Projesi İçin Acil Kamulaştırma Kararı Çıktı Projenin Avantaj Ve Dezavantajları Tartışılıyor 2
 

“Tuzluca Barajı, Türkiye’deki kuş türlerinin yarısından fazlasının görüldüğü Aras Nehri’ndeki Yukarı Çıyrıklı Kuş Cenneti’ni tehdit ediyor. Bu bölge, Afrika-Avrasya kuş göç rotası üzerinde kuşların konakladığı, beslendiği en önemli alanlardan biri. Sulama barajı projesi iptal edilmezse yüzlerce kuş türü ve binlerce canlı yaşam alanını kaybedecek. Türkiye’nin kuş türü çeşitliliği için bu alanın korunması şarttır.”

Tuzluca Barajı Projesi İçin Acil Kamulaştırma Kararı Çıktı Projenin Avantaj Ve Dezavantajları Tartışılıyor 4

Şekercioğlu, bölgedeki kuş çeşitliliğine dikkat çekerek, sulak alan statüsüne alınmayan Aras Vadisi’nin korunması gerektiğini ve konuyla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı göreve davet etti.

Fayda-Maliyet Analizinde Projenin Kazançları

Tuzluca Barajı Projesi’nin ekonomik ve çevresel boyutları Çağrı Akgün ve Salim Serkan Nas tarafından yapılan “Tuzluca Barajı’nın Fayda Maliyet Analizi” çalışmasıyla değerlendirildi. Araştırma sonuçlarına göre, projenin ekonomik ömrü içerisinde çevresel etkilerin maliyetleri hesaba katılarak yapılan analizde, projenin rantabilite değeri 3.75 olarak hesaplandı. Çalışma, barajın yatırım maliyetini 5.76 yılda amorti edeceğini ortaya koyuyor.

Tuzluca Barajı Projesi İçin Acil Kamulaştırma Kararı Çıktı Projenin Avantaj Ve Dezavantajları Tartışılıyor

Rapora göre, barajın sağlayacağı faydalar şöyle özetleniyor:

  • Sulama Suyu: Iğdır Ovası’nın temmuz ve ağustos aylarındaki su ihtiyacını karşılayarak tarımsal üretimi artıracak.
  • Enerji Üretimi: Baraj, yıllık 117.10 GWh yenilenebilir enerji üreterek Iğdır’ın elektrik tüketiminin büyük kısmını karşılayacak.
  • Taşkın Kontrolü: Baraj, verimli toprakları taşkınlardan koruyacak ve tarım arazilerinin güvenliğini artıracak.
  • Ekonomik Getiri: Baraj sayesinde zirai gelir artışı sağlanacak, mesire alanları ve balıkçılıkla bölgenin sosyal ve ekonomik yapısı desteklenecek.

Ekosistem ve Kalkınma Arasında Denge Arayışı

Tuzluca Barajı Projesi, bir yandan Iğdır’ın ekonomik kalkınması için fırsatlar sunarken, diğer yandan Aras Vadisi’ndeki zengin biyoçeşitliliği tehdit ettiği gerekçesiyle eleştirilerin odağında yer alıyor. Uzmanlar, bu tür büyük ölçekli projelerde detaylı bir çevresel etki analizinin önemine dikkat çekerken, projenin hem ekolojik dengeye zarar vermeyecek şekilde planlanması hem de bölge halkının kalkınmasını sağlaması gerektiğini vurguluyor.

Tartışmaların odağındaki Tuzluca Barajı’nın gelecekteki etkileri, ilerleyen süreçte atılacak adımlarla netleşecek.

Kaynak: Kenan ÖZER