Tanyel, "Hastanın herhangi bir sistemik rahatsızlığı varsa, bu durum dikkatlice ele alınıp değerlendirilmelidir. Kontrol altında olmayan hipertansiyon hastaları, yakın zamanda kalp krizi geçirenler ve kalp yetmezliği olan hastalar yüksek risk grubundadır" dedi.

Diş çekimi öncesinde hasta iyi değerlendirilmeli Diş çekimi işleminin hem kemiği hem de yumuşak dokuyu ilgilendirdiğini belirten Prof. Dr. Tanyel, bu nedenle vücudun farklı alanlarında yapılan diğer tedavilerden daha komplike bir işlem olduğunu ifade etti. "Bir dişin çekimine karar verildiğinde, çekim öncesinde hastanın tüm sağlık durumu detaylıca değerlendirilip sorgulanmalıdır" diye ekledi.

Kalp Hastalarında Önemli Uyarılar

Kalp rahatsızlıkları bulunan hastaların diş çekiminde dikkatli olunması gerektiğini belirten Tanyel, "Vücutta herhangi bir operasyon yapılmasına engel teşkil edecek her türlü durumda çekim risklidir. Kalp ve damar hastalıkları açısından kontrol altında olmayan hipertansiyon hastaları, çok yakın zamanda kalp krizi geçiren hastalar ve kalp yetmezliği olan hastalar yüksek risk grubundadır" uyarısında bulundu.

Diğer Risk Grupları

Prof. Dr. Tanyel, kanama bozukluğu olan hastalar, ileri derecede anemisi olanlar, hemofili hastaları, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlar, kontrol altında olmayan diyabet hastaları, otoimmün rahatsızlıkları olanlar ve kemoterapi gören kanser hastalarının da dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. "Bu gruba giren hastalar için gerekli önlemler alınmalıdır. Vücut direncini düşüren hastalıkları olan ya da vücut direncini düşürecek ilaçlar kullanan hastalarda dikkatli olunmalıdır" dedi.

Alerjisi Olan Hastalar

Çeşitli yiyecek ve ilaçlara alerjisi olan hastaların da dikkatlice incelenmesi gerektiğini belirten Tanyel, "Bu tip hastalıkları olanlar çekim öncesinde kendi doktorlarına yönlendirilip muayene olmalı ve çekim için herhangi bir kontraendikasyon olup olmadığını öğrenmelidir. Çekimi yapacak hekim, hastanın doktorlarıyla konsültasyon yaparak kullanılan ilaçların dozlarını ayarlar ve çekim işlemi gerçekleştirir" dedi.

Hamilelerde En Güvenli Dönem

Hamile hastalarda diş çekimi için en güvenli dönemin ikinci üç ay olduğunu belirten Tanyel, diğer dönemlerde hastanın doktorundan onay alınması gerektiğini vurguladı.

Diş Çekiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş çekimi için uygun şartların sağlanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Tanyel, "Sistemik bir problemi bulunmayan ya da kontrol altında olan hastalarda çekim işlemi steril muayenehane ya da klinik şartlarında uygun aletler kullanılarak yetkin kişiler tarafından yapılmalıdır" dedi.

Çekim Sonrası Hekim Tavsiyelerine Uyulmalı

Van’da 'Tümörler ve Epilepsi Cerrahisi' kursu başladı Van’da 'Tümörler ve Epilepsi Cerrahisi' kursu başladı

Diş çekimi sonrasında hekimin tavsiyelerine harfiyen uyulması gerektiğini belirten Tanyel, "Eğer herhangi bir ilaç reçete edildiyse düzenli olarak kullanılmalıdır. Çekim ufak bir cerrahi işlem olduğu için bir hafta on gün kadar süren şişlik ve ağrı normaldir. Bu durumlarda antibiyotik ya da ağrı kesici kullanılabilir" şeklinde konuştu.

Çürüklerin Zamanında Tedavisi

Çürüklerin zamanında tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Tanyel, "Sağlıklı bir dişte iltihap oluşmaz. İltihap oluşmaması için ağız ve diş bakımına özen gösterilmelidir. Eğer bir dişte enfeksiyon oluşmuşsa, çekime hekim karar verir. Akut enfeksiyonlarda hekim çekim öncesinde antibiyotik kullanılmasını isteyebilir" dedi.

Çekim Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çeşitli kalp rahatsızlıkları ve ateşli romatizma gibi hastalıklarda çekim öncesinde özel prosedürlerin uygulanması gerektiğini belirten Tanyel, "Sağlıklı bir bireyde enfeksiyon bölge lokal anestezi ile uyuşturulabiliyorsa çekim yapılabilir. Ancak vücut direnci düşük olan hastalarda ya da kalp kapakçığı problemi olan hastalarda bu bakteriler hayatı tehdit edecek sistemik problemlere neden olabilir. Bu yüzden özel prosedürler uygulanmalıdır" dedi.

Kaynak: İHA