Medicana Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, ani gelişen görme bozukluğu, kansızlık, stres, uykusuzluk, cilt problemleri ve sinir hastalıkları gibi birçok sağlık sorununun temelinde vitamin eksikliklerinin yatabileceğine dikkat çekti. Baysal, sağlıklı beslenen kişilerde genellikle vitamin ve mineral eksikliğinin pek görülmediğini, ancak sağlıksız beslenmenin metabolizma için gerekli maddelerin eksikliklerine yol açarak çeşitli şikâyetlere neden olabileceğini ifade etti.

Vitamin Eksikliklerinin Belirtileri

Dr. Baysal, “A vitamini eksikliği, ciltte kuruluk, yüksek tansiyon, saç ve tırnak kırılmaları, görmede bozukluk, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik gibi sorunlara yol açabilir. B1 vitamini eksikliği dolaşım, sinir sistemi ve sindirim bozukluklarına, B6 vitamini eksikliği ise sinir sistemi sorunlarına, böbrek taşı oluşumuna ve kansızlığa neden olabilir. B12 vitamini eksikliğinde ise alzaymır gibi kalıcı sinir sistemi bozuklukları ortaya çıkabilir,” dedi.

Magnezyum ve Demir Eksikliğinin Önemi

Magnezyum eksikliğinin sık karşılaşılan bir durum olmadığını belirten Baysal, “Şeker hastalığı, kronik alkolizm, sigara kullanımı, kanser, mide bağırsak hastalıkları, böbrek hastalıkları ve bazı ilaçların kullanımı magnezyum eksikliğine yol açabilir. Magnezyum ihtiyacını karşılamak için koyu yeşil sebzeler, tam tahıllı ekmek, kuruyemişler gibi besinler tüketilmelidir,” şeklinde konuştu.

Ağrı Dağı'nın zirvesinde organ bağışına dikkat çekildi Ağrı Dağı'nın zirvesinde organ bağışına dikkat çekildi

Demir eksikliğinin ise iç hastalıkları polikliniklerinde en sık karşılaşılan sorunlardan biri olduğunu ifade eden Dr. Baysal, “Demir eksikliği anemisi, kansızlık olarak bilinir ve ciddi hastalıkların ilk belirtisi olabilir. Demir eksikliğini önlemek için kırmızı et, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler gibi besinler tüketilmelidir. Ancak, kahve, çay, süt gibi demir emilimini bozan gıdalar da tüketimde dikkat edilmelidir,” uyarısında bulundu.

Kaynak: İHA