Van’da, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda "Van Gölü Havzası Havza Su Kurulu Toplantısı" gerçekleştirildi. Toplantıda, su kaynaklarının verimli kullanılması ve Van Gölü Havzası'ndaki su miktarı hakkında kapsamlı değerlendirmeler yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, suyun gıda güvenliği, insan sağlığı, ekosistem ve biyoçeşitlilik üzerindeki doğrudan etkisini vurgulayarak, "Kuraklık en büyük afettir. Depremler sonrası toparlanabiliriz ama su olmadığında biyoçeşitlilik yok oluyor ve üretim yapamıyoruz. Hayatın sonu geliyor." dedi. Sever, küresel ısınmanın etkilerine dikkat çekerek, "Sanayi Devrimi öncesi dönemlerle kıyaslandığında, şu anda 1.4 derecenin üzerinde bir küresel ısınma ile karşı karşıyayız. Bu da buharlaşmayla su kaybı, yağışlarda zamansal ve mekansal değişimler olarak karşımıza çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Toplantıda su yönetimi ve planlamanın önemine dikkat çeken Sever, "Etkin, bütüncül bir su yönetimi sağlamak için mevzuat, plan ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi gerekiyor. Bugün burada, bu planların nasıl hayata geçirileceğini ele alacağız." şeklinde konuştu.

VAN ÇEVDER: Van Gölü'nün Korunması İçin Acil Önlemler Alınmalı VAN ÇEVDER: Van Gölü'nün Korunması İçin Acil Önlemler Alınmalı

Vali Yardımcısı Lütfullah Göktaş da Türkiye'nin su stresi altında olan bir ülke olduğuna dikkat çekerek, toplantının önemini vurguladı. Toplantıya, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, DSİ 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna, Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Atakan Çelebi ve diğer kurum personeli katıldı.

Kaynak: AA