Üreme zamanlarında güvenli yerleri tercih eden martılar, Van Gölü üzerindeki adaları seçiyor. Van Gölü'nün en büyük adası olan Adır Adası, dev martı yuvası olarak biliniyor. Geçtiğimiz yıllarda bu adada yaşanan toplu ölümler, bu yıl yaşanmadı. Martılar, Adır Adası'nın yanı sıra Çarpanak ve Akdamar adası gibi insanların az, tarımın olmadığı güvenli yerleri tercih ederek burada üreme dönemlerini geçiriyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, martıların üreme için insanların ve tarımın olmadığı güvenli yerleri tercih ettiğini belirtti. Aslan, "Van Gölü havzasındaki martılar, biyolojik düşmanlarının olmadığı Adır, Çarpanak ve Akdamar adalarında üremekte. İnci kefalinin göç sezonu, martıların üreme dönemine denk geliyor. Bu yıl, balık göçünün uzun sürmesi ve bol yağış sayesinde martılar bol yiyecek buldu ve ölümler çok az oldu" dedi.

Van Gölü üzerinde yükselen Süper Ay Van Gölü üzerinde yükselen Süper Ay

Geçmiş yıllarda kuraklık nedeniyle inci kefali göçü erken tamamlandığı için martılar gıda sorunu yaşamış ve strese bağlı ölümler artmıştı. Ancak bu yıl, iklim koşullarının uygun olması ve balık göçünün uzun sürmesi sayesinde martılar gıda sorunu yaşamadı. Prof. Dr. Aslan, "Bu yıl martılar kuluçkaya geç yattı, balık göçü uzun sürdü ve derelerden sular akmaya devam etti. Bu nedenle martılar bol yiyecek buldu ve ölümler azaldı" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Aslan, martıların üreme yerlerinde temizlik yapılmasının önemine değindi. "Milyonlarca martının ürediği yerlerin temizlenmesi gerekiyor. Gelecek nesillerin ve halkın tedirginlik yaşamaması, çevrenin kirlenmesini önlemek için bu alanlarda düzenli temizlik yapılmalı" dedi. Bu yıl, iklim ve ekolojik denge hayvanlar için normal seyrinde devam etti ve martılar da bu durumdan faydalandı.

Kaynak: İHA