Türkiye'nin en büyük gölü olma özelliğini taşıyan Van Gölü'nde, bugüne kadar tespit edilen en büyük mikrobiyalit keşfedildi. Daha önce 18 metre civarında dünyanın en büyük mikrobiyalitinin bulunduğu gölde, bu kez Bitlis'in Adilcevaz ilçesi açıklarında 34 metre 60 santimetre uzunluğunda yeni bir mikrobiyalit bulundu. Sportif dalışlar sonucunda tespit edilen mikrobiyalit, hem yapısı hem de şekli bakımından dikkat çekiyor.

Adilcevaz Yukarı Deniz Derneği Başkanı Cumali Birol, yaptığı açıklamada, üst çapı 15 metre olan ve palmiye ağacına benzeyen bu mikrobiyaliti keşfettiklerini belirtti. Birol, "Van Gölü Havzası'nda bugüne kadar bulduğumuz en büyük mikrobiyaliti görüntüledik. 1993 yılında ağ parçasının takılmasıyla başlayan bu serüven, Adilcevaz açıklarında yaklaşık 34 metre 60 santimetre bir mikrobiyalite denk geldik. Üst çapı yaklaşık 15 metre olan bu mikrobiyalit bugüne kadar bulduğumuz en yükseğidir. Bu mikrobiyalitlerin turizme açılması, jeosit alanı ile ilgili yapmış olduğumuz çalışmalar devam etmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığından destek bekliyoruz. Dolayısıyla Adilcevaz'daki Van Gölü Havzası'nda mikrobiyalitlerin turizme kazandırılması noktasındaki çalışmalarımız devam etmektedir. Dalış okulumuz şu anda bu konudaki çalışmalarına devam ediyor. Netice itibariyle sportif dalışta bulmuş olduğumuz mikrobiyalitler, Van Gölü Havzası'na bir nebze de olsa ışık tutacağına inanıyorum," dedi.

"Kış sporları ve turizm başkenti" seçilen Erzurum, dünyada tanınırlığını artırmaya hazırlanıyor "Kış sporları ve turizm başkenti" seçilen Erzurum, dünyada tanınırlığını artırmaya hazırlanıyor

Eşsiz Güzellikleriyle Mikrobiyalitler

Birol, mikrobiyalitleri palmiye ve sedir ağacına benzettiklerini ifade ederek, "Bu bulduğumuz mikrobiyalit cinsi, asıl mikrobiyalit tufa değil. Mikrobiyalitler bazen palmiye, bazen sedir ağacına, bazen de ejderha kafasına benzer. Eşsiz güzelliğiyle dalış severleri Van Gölü'ne bekliyoruz. Bu noktada yapmış olduğumuz çalışmaların tümü ilçemiz ve ilimiz içindir. Van Gölü Havzası'nda yapmış olduğumuz çalışmalar ortada zaten. Bununla ilgili çalışmalarımız ileriki dönemlerde sürecek. Bulduğumuz bu en büyük mikrobiyaliti kayıt altına aldık. İleriki günlerde daha farklı mikrobiyalit cinsine rastlayacağımıza eminim," diye konuştu.

Kaynak: İHA