Hayvan Hakları

Van'da Rehabilitasyon Merkezi Yavru Yaban Hayvanlarına Umut Oluyor

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi, Van Gölü havzasında annelerinden kopmuş veya yuvalarından erken ayrılmış yavru yaban hayvanlarına ev sahipliği yapıyor. Merkezde, son altı ayda aralarında kurt, ayı, kerkenez, karga, baykuş, puhu ve dağ keçisi yavrularının da bulunduğu 100'e yakın yaban hayvanı tedavi edilerek doğaya bırakıldı.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van Gölü havzasında yaban hayatının çeşitliliği ve sulak alanların çokluğu nedeniyle merkezlerine yıl boyunca yaban hayvanlarının getirildiğini belirtti. Aslan, "Van Gölü havzasındaki yaban hayvanlarının sorunlarıyla ilgileniyoruz ve ekolojik dengenin devamı için çalışıyoruz. Bahar mevsiminde özellikle annelerinden kopmuş veya yaralı yavru hayvanlar merkezimize geliyor," dedi.

Aslan, bu yıl merkeze en çok kerkenez ve karga yavrularının geldiğini belirtti. "Bu sene merkezimize 100'e yakın yaban hayvanı yavrusu geldi. Bunların arasında annelerinden koparılmış dağ keçisi, kurt ve ayı yavruları da vardı. Yavruların büyük bir kısmını doğaya kazandırıyoruz," diye konuştu. Yavru kuşları "kreş hizmeti verir gibi" büyüttüklerini ifade eden Aslan, vatandaşların yavru hayvan gördüklerinde onları rahatsız etmemeleri gerektiğini, annelerinin geri dönebileceğini vurguladı.

Merkezde tedavi edilen ve doğaya bırakılan hayvanlar, ekosistemin dengesini korumada önemli bir rol oynuyor. Prof. Dr. Aslan, vatandaşları yaban hayatına saygılı olmaya ve yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarına müdahale etmemeye çağırdı.