Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 600 milyon kişi besin zehirlenmelerinden etkileniyor. Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte besin zehirlenmesi vakalarının ciddi oranda arttığını belirtti. Çamır, "Besinler aracılığıyla insan organizmasına taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddeler besin zehirlenmelerine neden olabiliyor. Yaz aylarında sıcaklıkların artması bu vakaların daha da çoğalmasına yol açıyor,” dedi.
Tehlikeli Bakteriler:
Besin zehirlenmelerine neden olan dört ana bakteri çeşidine dikkat çeken Çamır, "En çok görülen bakteri çeşidi ‘stafilokok’. Bu bakteri et, süt, süt ürünleri ve iyi yıkanmamış malzemelerden yapılan salatalarda bulunabilir. Bakterili besin alındıktan iki veya üç saat sonra zehirlenme belirtileri başlar ve kusma görülür," diye konuştu.
Çamır, “Shigella bakterisi ise et, süt ve salata kaynaklı zehirlenmelerde yaygındır ve belirtileri bir veya iki gün içinde ortaya çıkar. Bu bakteri bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan gibi belirtilerle görülür. En ciddi ve ölümcül zehirlenmelere neden olan ‘clostridium botilinum’ bakterisi ise konservelerde, ette, sebze ve meyvelerde bulunabilir. Bu bakteri felç yapabilir, solunumu engelleyebilir ve ölümle sonuçlanabilir,” ifadelerini kullandı.
Et Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Et tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayan Çamır, “Fiyatı düşük, kaynağı belirsiz ve nasıl muhafaza edildiği bilinmeyen ürünleri satın almaktan kaçının. Etleri standartlara uygun şekilde işletilen şarküterilerden ya da güvenilir markaların paketli ürünlerinden alın. Paketli ürünlerde paketin hasar görmediğinden emin olun ve üretim ile son tüketim tarihlerini kontrol edin,” dedi. Ayrıca, çiğ süt tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirtti.
Besinleri Koruma Önerileri:
Besinlerin bozulmasını önlemek için buzdolabında veya dondurucuda saklanması gerektiğini vurgulayan Çamır, "Pişmiş besinleri hemen tüketilmeyecekse iki saat içinde buzdolabına koyun. Tüketileceği zaman 70 derece üzerinde ısıtın ve aynı yemeği tekrar tekrar ısıtmayın. Dondurucudan çıkardığınız besinleri çözüldükten sonra tekrar dondurucuya koymayın. Pişmiş ve çiğ yiyeceklerin temasından kaçının. Besin hazırlığında kişisel hijyeninize dikkat edin ve ellerinizi sabunla en az iki dakika yıkayın,” dedi.
Sebze ve Meyvelerin Tüketimi:
Çamır, sebze ve meyvelerin iyice yıkanmadan tüketilmemesi gerektiğini belirtti. “Çiğ et, yumurta veya kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra ellerinizi mutlaka iyice yıkayın. Riskli besinlerle pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanın. Besinlerinizin iyi piştiğinden emin olun,” dedi. İshal ve kusma durumunda dinlenmenin ve sıvı alımını artırmanın önemine dikkat çeken Çamır, “İshaliniz varsa pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali, haşlanmış patates gibi yiyecekler tüketin,” ifadelerini kullandı.