Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, işsizliğin önlenmesi için bölgesel teşviklerin daha etkin düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Arslan, Iğdır’ın coğrafi ve ticari avantajlarının değerlendirildiği bir teşvik politikasıyla göçün önlenebileceğini ve istihdamın artırılabileceğini söyledi.

Teşvik Yasalarında Adalet Vurgusu

Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, işsizliğin önüne geçilmesi ve bölgenin kalkınması için özel teşviklerin yeniden gündeme alınması gerektiğini vurguladı. Arslan, 2003 yılında çıkarılan 5084 sayılı teşvik yasasının, ilk etapta bölge illerine önemli ayrıcalıklar sağladığını, ancak sonrasında yapılan düzenlemelerle bu avantajların kaybolduğunu dile getirdi.

Arslan, geçmiş teşvik uygulamalarını şu ifadelerle değerlendirdi:

“5084 sayılı yasa, kalkınmada öncelikli illere ciddi imkanlar tanıdı. Ancak daha sonra kapsam genişletilerek 36 ile yayıldı ve nihayetinde Türkiye’nin tüm illerine teşvik tanındı. Bu durum, bizim gibi kalkınmada öncelikli bölgelerin avantajlarını kaybetmesine yol açtı. 15 il içerisinde en imtiyazlı grupta yer aldık, bu faydalı oldu, ancak yeterli değildi. Doğu ve Güneydoğu’daki illerin statüsü, daha güçlü bir şekilde korunmalıydı.”

Göçün Sebebi: İşsizlik

Arslan, işsizliğin bölgedeki en büyük sorunlardan biri olduğunu ifade ederek, işsizlik nedeniyle insanların büyük şehirlere göç ettiğini ve bunun çeşitli sorunlara yol açtığını belirtti.

“Göç eden insanlar, büyük şehirlerde nüfus yoğunluğunu artırıyor ve çeşitli sosyal problemlere neden oluyorlar. Ancak bir insanı kendi memleketinde istihdam ederseniz, ailesiyle birlikte yaşar ve masraflarını daha kolay karşılar. Iğdır’da yapılacak yatırımlar, burada insanların hayatlarını sürdürebilmelerini sağlayabilir.”

Iğdır’ın Stratejik Avantajları

Iğdır’ın coğrafi konumunun ve doğal avantajlarının değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Arslan, yatırım için önemli nedenler olduğunu vurguladı:

Erzurum Burması Artık Coğrafi İşaretli Erzurum Burması Artık Coğrafi İşaretli

“Iğdır, Zengezur Koridoru’nun stratejik bir noktasında yer alıyor. Ayrıca Azerbaycan ve İran ile ticaret bağlantılarımız, ılıman iklimimiz ve tarım potansiyelimiz bu bölgeyi cazip hale getiriyor. Eğer bu avantajları değerlendirirsek tarım, sanayi ve ticarette daha fazla yatırım alabiliriz.”

Yerinde İstihdam Göçü Azaltır

Arslan, Iğdır’ın diğer bölgelerle kıyaslanarak aynı teşvik politikalarına tabi tutulmasının yanlış olduğunu belirtti. Bölgenin ihtiyaçlarına özel bir yaklaşım gerektiğini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı:“Yatırım politikalarında iller arasında fark gözetilmediği için, Iğdır’ın Malatya, Sivas ya da Düzce gibi şehirlerle aynı şartlarda değerlendirilmesi yatırım almamızı engelliyor. Oysa bu bölgeye özgü teşvikler ve yatırımlarla kalkınmayı hızlandırabilir, göçü önleyebiliriz.”

Kaynak: ZERRİN SARGUT