Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, bağırsak mikrobiyotası ve meme kanseri arasındaki ilişkiyi ele aldı. Coşkun, “Meme kanseri, dünya çapında kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Son çalışmalar meme kanserinin mikrobiyotadan etkilendiğini göstermiştir. İnsan sindirim sistemi yaklaşık 100 trilyon bakteri barındırır ve bağırsak mikrobiyotası birçok hastalıkta belirli biyolojik süreçlerle ilişkili olan yeni bir araştırma alanıdır” dedi.

Bağırsak Florası ve Kanser İlişkisi

Prof. Dr. Coşkun, kanser risk faktörleri üzerine yapılan çalışmaların, mikroorganizmaların vakaların yüzde 15-20’sinde kanser gelişimine katkıda bulunabileceğini belirtti ve şunları ekledi: “Tzu-Yu Feng ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada, bağırsak mikrobiyotasının sağlık üzerine son derece önemli etkileri olduğu vurgulanıyor. Sağlıklı bağırsak florası bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklardan koruyucu etkiye sahiptir. Ancak floranın bozulması depresyon, obezite ve bazı nörolojik hastalıklara eğilimi artırabilir. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, bozulmuş mikrobiyotanın meme kanserinin yayılma riskini artırabileceğine dair veriler sundu.”

Cancer Immunology Research Dergisi’nde yayınlanan çalışmada, bağırsak florasındaki kötü bakterilerin artmasının meme dokusunda bağışıklık hücrelerinin yapısını değiştirebileceği ve meme kanseri olan kişilerde tümörün yayılmasına neden olan hücrelerin yoğunlaşmasına sebep olduğu gösterildi.

Sağlıklı Bir Mikrobiyota İçin Öneriler

Prof. Dr. Coşkun, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasını korumanın gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmak, düzenli beslenmek ve obeziteyi önlemek gibi adımlarla mümkün olduğunu ifade etti. Coşkun, “Bol sebze ve meyve tüketimi, tam tahıllı ürünleri tercih etmek ve gerektiğinde probiyotik desteği almak, bağırsak florasını düzenlemekte etkilidir” diye konuştu.

Kaynak: İHA