Kasımcan köyünde yaşayan Töğbet Turan, küçük aile işletmelerinin büyük tüccarlar karşısında yaşadığı zorlukları şu sözlerle dile getirdi: “Şöyle ki, bir kilogram kayısı tüccar bir liraya alır, kasaya koyar, on beş liraya diğer ihracat firmalarındaki tüccarlara satar. Bu, sonunda satılış yerine gittiği zaman 50 liraya tekabül eder. Yani üretici bir yıl boyunca çalışır, 1 kilogramdan 1 lira alır, tüccar ise 50 TL alır. Burada insanların, üreticilerin emeği sömürülmüş olduğuna inanıyoruz."
"Katma değerli ürünlerle çiftçilerin emeği korunabilir"
Turan, çiftçilerin emeğinin karşılığını alabilmesi için katma değerli ürün üretiminin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:
"Biz diyoruz ki, bu kayısıyı biz alalım, kurutalım, paketleyelim, 1 liraya değil, 300 liraya satalım. Yani katma değerli bir ürün haline getirelim. Şunu sorabilirsiniz: Çiftçiler neden bunu yapmıyor? Bir insan hem üretim yapıp, hem toplaması, hem kurutması, hem paketlemesi, hem de satışını yapması imkânsızdır ve böyle bir dünyada örneği yoktur. Üretim bandı ayrıdır, paketleme bandı ayrıdır, satış bandı ayrıdır."
"Kooperatif modeliyle çözüm mümkün"
Töğbet Turan, çiftçilerin sorunlarını çözmek için kooperatif modelinin hayata geçirileceğini belirtti:
"Biz kooperatif olarak inşallah bunu gerçekleştireceğiz. Çiftçilerden ürünleri alacağız, bunları paketleyip satışını yapacağız. Buradan elde ettiğimiz gelirin büyük bir kısmını çiftçilere vereceğiz. Bu şekilde çiftçilerin emeği sömürülmemiş olacak ve doğduğu topraklarda doyan bireyler, kendi bulunduğu ilini köyünü terk etmemiş olacaktır.”