Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı Ayvalı Mahallesi mezrasında yaşayan çiftçiler, 1992 yılında yapılan tapu kadastro işlemleri sırasında arazilerinin "orman" olarak kaydedilmesi nedeniyle yaşadıkları sorunların çözülmesini talep ediyor. Çiftçiler, bu arazilerin "2B" statüsünde kendilerine satışını ve bölgeye elektrik bağlanmasını istiyor.

Mezralarda yaklaşık 100 kişinin yaşadığını belirten köylüler, ürettikleri tarım ürünlerinin yarısını çöpe atmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Üretimlerini sürdürebilmek adına, tapu satış işlemlerinin hızlandırılmasını ve elektrik bağlanmasını isteyen çiftçiler, mevcut durumun sürdürülebilir tarım için engel teşkil ettiğini belirterek yetkililerden destek bekliyor.

Ayvalı Mahallesi Muhtarı Yunus Ay, mezralarının dedelerinden kaldığını belirterek, "Biz bu mezramızda üretim yapıyoruz. 1992 yılında kadastro bu mezramızı orman arazisi yaptı, şimdi burayı da elimizden almak istiyorlar. Buradan çıkarsak nerede üretim yapacağız? Burada 600 büyük baş, bin küçük baş hayvanımız var. Elektrik olmadığından sütü işleyemiyor, ürünlerimizin yarısını ziyan ediyoruz. Mezramızı 2B arazisi olarak bize satsınlar, biz burada üretim yapmaya devam edelim," dedi.

Çiftçi Havva Aydın ise, "62 yaşındayım, buraya önce tapularımızı, sonra da elektrik istiyoruz. Ürünlerimizin çoğu boşa gidiyor, çöpe atıyoruz. Mezramızı bırakamayız, 7 çocuğum ve 20 torunum var. Ben bu yaştan sonra nereye gidebilirim?" şeklinde konuştu.

Naime Ay, "Bu mezrada ilaçlarımız ve yemeklerimiz hep bozuluyor. Gece süt sağamıyoruz. Buzdolabımız olsa rahat edeceğiz, süt sağma makinası ile daha fazla üretim yapabiliriz. Önce tapularımızı, sonra da elektriğimizi istiyoruz," ifadelerini kullandı.

Erzurum'da engelli bireyler, "mobil uygulama" sayesinde engelsiz yolculuk yapıyor Erzurum'da engelli bireyler, "mobil uygulama" sayesinde engelsiz yolculuk yapıyor

Serdar Ay ise, "Bu mezrada doğdum, babam ve dedem de burada yaşıyordu. Elektrik olmadığı için ürettiğimiz yağ ve peynir ziyan oluyor. Yolumuz yok, suyumuzu kendimiz getirdik. Büyüklerimizin bu duruma el koymasını istiyoruz, mezramızı bize versinler," dedi.

Nazım Ay da, "Burası 500 yıllık mezramız, burada hayvancılık yapıyoruz. Devlet büyüklerimizden ricamız, bizim sorunumuza el atmaları. Elektrik olmadığı için ürettiğimiz ürünlerin yarısı çöpe gidiyor," dedi.

Suzan Polat ise, "Buraya 42 yıl önce gelin geldim, evlerimizi yeniden yaptık ama şimdi bunları sökmek istiyorlar. Şeker hastasıyım, yaptığım yoğurt, peynir, yağ hep zayi oluyor. Biz tapumuzu ve elektriğimizi istiyoruz," diye konuştu.

Kaynak: İHA