Iğdır Üniversitesi, "Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler" alanında ihtisaslaşarak hem bölge ekonomisine hem de yerel üreticilere katkı sağlıyor. Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalar, üniversitenin eğitim ve AR-GE faaliyetlerinin ötesine geçerek, bölgenin tarımsal kalkınmasına önemli bir ivme kazandırıyor.

Van Gölü'nde şu ana kadarki en büyük mikrobiyalit tespit edildi Van Gölü'nde şu ana kadarki en büyük mikrobiyalit tespit edildi

Üniversite bünyesinde üretilen kozmetik, sağlık ve temizlik ürünleri, deri işleme yöntemleriyle elde edilen hediyelik eşyalar ve el dokuma kilimler, hem bölge halkından hem de geniş bir müşteri kitlesinden yoğun ilgi görüyor. Yörede yetişen veya üniversite bünyesinde yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkiler, çeşitli katma değerli ürünlere dönüştürülerek, hem Üniversitenin satış mağazalarında hem de anlaşmalı mağazalarda satışa sunuluyor. Bu sayede hem üniversite hem de bölge ekonomisine katkı sağlanıyor.

Üniversitenin ürün portföyü oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Gül suyu, lavanta hidrosolü, lavanta yağı, çörek otu tohumu yağı, kekik yağı gibi kozmetik ve sağlık ürünlerinden; cam, wc-banyo, yüzey temizleyicileri, ultra çamaşır suyu ve sıvı sabun gibi temizlik ürünlerine kadar pek çok ürün bulunuyor. Ayrıca, deri çanta, ajanda, cüzdan, kemer, tuz lambası, magnet, el dokuma kilim ve çoraplar gibi el yapımı hediyelik eşyalar da üniversite bünyesinde üretilip satışa sunuluyor.

Üniversitenin bu girişimi, bölge üreticilerine de örnek teşkil ederek, yerel ekonominin güçlenmesine katkıda bulunuyor. Iğdır Üniversitesi, bu tür projeleriyle bölgenin tarımsal ve ekonomik kalkınmasına öncülük etmeye devam ediyor.

Kaynak: Doğu Objektif / Zerrin SARGUT