Çiftçi

Iğdır Üniversitesi'nde Antep Fıstığı Üretiminde İkinci Hasat

Üniversite, "Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler" alanında ihtisaslaşarak bölgenin bitki çeşitliliğini artırmayı ve ekonomik kalkınmaya katkı sunmayı amaçlıyor.

Melekli beldesindeki TUAM'da bulunan Antep fıstığı parselinde bu yıl ikinci kez hasada hazırlanılıyor. Verimliliğin geçen yıla oranla arttığı gözlemlenirken, Antep fıstığının bölge için alternatif bir gelir kaynağı olabileceği vurgulanıyor. Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, hasat öncesi yaptığı incelemelerde, bu yılki ürün verimliliğinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Rektör Alma, "2019 yılında ilk fidanlarını diktiğimiz parselimizde şu anda 4-5 çeşit Antep fıstığının yanı sıra Siirt fıstığı da yetişiyor. Antep fıstığı ağacı bin yıl dahi yaşayabiliyor. Yaptığımız çalışmalar neticesinde Antep fıstığının bölgeye adapte olduğunu görüyoruz. Bu bizi çok mutlu ediyor. Geçen sene ilk ürün hasadımızı yapmıştık. Şimdi ise ikinci ürün hasadına hazırlanıyoruz. Antep fıstığı bölgemiz için önemli bir gelir kapısı olacak." dedi.

Rektör Alma, Antep fıstığı üretiminde Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Türkiye'nin öncü ülkeler olduğunu hatırlatarak, "Bölgemizde İran’da da Antep fıstığı üreticiliği yaygın. Iğdır da iklim ve toprak yapısı bakımından İran ile benzerlik taşıyor. 'Doğu’nun Çukurovası' olarak nitelendirilen şehrimiz, Antep fıstığı üreticiliğinde ülkemizi zirveye taşıyacak potansiyele sahip. Hedefimiz, bölge üreticilerine Antep fıstığı yetiştiriciliğini anlatarak üretimi artırmak." ifadelerini kullandı.

Ziyaret sırasında Rektör Alma'ya Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Demirtaş da eşlik etti.