Kadın Merkezi Vakfı (KAMER), Iğdır’da kadınların kendilerine uygulanan şiddet ve ayrımcılığı fark etmeleri, yasal haklarını öğrenmeleri ve bu süreçte destek alabilmeleri için farkındalık çalışmaları yürütüyor. Vakıf, kadınların güçlenmesini sağlamak amacıyla Kadının İnsan Hakları için farkındalık çalışmaları düzenliyor.

KAMER Vakfı Iğdır İl Temsilcisi Songül Haydari Keskin, vakfın kentteki kadınlar için gerçekleştirdiği çalışmalar ve karşılaşılan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Keskin, kadınların farkındalık kazanmalarını, şiddet ve ayrımcılıktan kurtulmalarını sağlamak amacıyla çeşitli projeler yürüttüklerini belirtti.

“Öncelikle kadınların kendilerine zarar veren uygulamaları fark etmelerini, şiddet ve ayrımcılığa boyun eğmek zorunda olmadıklarını anlamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Kadının İnsan Hakları İçin Farkındalık Çalışmaları yapıyoruz. Farkındalık kazanan kadınlar, kendilerine uygulanan şiddet ve ayrımcılığa karşı mücadele etmeye başlıyorlar. Bu süreçte Acil Destek Hatlarımız ve Merkezlerimizle kadınların yanındayız. Gerekirse avukat ve psikolog desteği sağlıyoruz.”

Iğdır’da Kadınların Karşılaştığı Sorunlar

Keskin, Iğdır’daki kadınların en büyük sorunlarını şu şekilde sıraladı:

  • İşsizlik ve yoksulluk.
  • Aile içi şiddet ve ayrımcılık.
  • Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi ve eğitim hakkından mahrum kalması.
  • Kadınların çalışabileceği alanların sınırlı olması ve geleneksel baskılar nedeniyle ev dışında çalışamaması.
  • Sığınma evinden çıkan kadınların hayatlarını idame ettirecek imkânlardan yoksun olması.
  • Kırsal kesimlerde kadınların bağımsız hareket etmelerinin engellenmesi.

Keskin, özellikle sığınma evlerinden çıkan kadınların karşılaştığı işsizlik sorununa dikkat çekerek, “Bu kadınlar için yeterli imkanlar sağlanmadığı gibi, iş bulamayan birçok kadın çaresizlikten şiddet gördükleri ortama geri dönmek zorunda kalıyor,” dedi.

Rojin İçin Adalet Çağrısı Büyüyor: Ova Beylerinden Rojin'e Ses Ol Çağrısı Rojin İçin Adalet Çağrısı Büyüyor: Ova Beylerinden Rojin'e Ses Ol Çağrısı

Kamer 2

Toplumda Farkındalık Yaratma Çalışmaları

Vakıf, sadece kendilerine başvuran kadınlarla değil, kapalı yaşayan kadınların da haklarını öğrenmesi ve hizmetlerden yararlanması için çalışmalar yürütüyor. Keskin, toplumsal farkındalığın önemine vurgu yaparak şu açıklamayı yaptı:
“Kadına yönelik şiddetin bitmesi için toplumun farklı kesimlerinin destek vermesi gerekiyor. Taksi şoförleri ile ‘Şiddeti Frenliyoruz’ çalışması yaptık. Öğretmenlerle çalışarak özellikle köylerde erken yaşta evlilikleri önlemeyi amaçlıyoruz. Şiddetle mücadelede kamu kurumları ve toplumun tüm kesimlerinin bir arada hareket etmesi şart.”

Kadınlardan Gelen Talepler

Keskin, vakfa başvuran kadınların genellikle şiddet, ekonomik destek, çocuklarının eğitim ihtiyaçları ve okuma yazma öğrenme konularında yardım istediklerini belirtti. Artan yoksulluk nedeniyle iş talebinde bulunan kadın sayısının arttığını ifade ederek, “Kamer olarak elimizdeki imkanlarla kadınlara yardımcı olmaya çalışıyoruz, ancak kaynaklarımız sınırlı,” dedi.

Kaynak: ZERRİN SARGUT