Van Gölü'nün endemik türü olan ve nesli tükenme tehlikesi altından kurtarılan inci kefali balığı, artık konserve olarak raflarda yerini alıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve güvenlik güçlerinin yoğun çabalarıyla koruma altına alınan inci kefali, uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda konserve edilme aşamasına geldi. İlk etapta 50 ton balık, soğuk hava tertibatlı araçlarla Çanakkale'ye gönderilerek konserve üretimi için işlem gördü.

Van Balığının Marka Değeri Artıyor

Hazar Gölü'nün "Ciğerci Perihan Ablası" Müşterileri İçin Ocağın Başına Geçiyor Hazar Gölü'nün "Ciğerci Perihan Ablası" Müşterileri İçin Ocağın Başına Geçiyor

Yıllık üretimi 7-10 bin ton arasında olan ve yaklaşık 15 bin ailenin geçim kaynağı olan inci kefali balığının konservesi, hafta sonu itibariyle ulusal marketlerde satışa sunulacak. Yetkililer, “Van balığının tanınması, değer kazanması, balıkçılıkla uğraşanların refah seviyesinin artırılması amacıyla konserve yapılarak ulusal marketlerde satışa sunulması önemlidir. İlimize ve ülkemize hayırlı olsun” açıklamasında bulundular.

İnci kefalinin konserve olarak satılması, balığın daha geniş kitlelere ulaşmasını ve Van Gölü’nün bu değerli türünün daha fazla tanınmasını sağlayacak.

Kaynak: İHA