Hacer Ebik, dört yıldır tandır ekmeği yapıyor. Annesinden öğrendiği bu meslekle, hem geleneği yaşatıyor hem de ailesine ekonomik destek sağlıyor. Günde bir çuval ekmek pişiren Ebik, tandır ekmeğine hem yurtiçinden hem de yurtdışından talep olduğunu söylüyor.

“Annelerimizden geliyor bu meslek. Eşim de bana yardım etti. Ben de bu işi yapmak istiyordum, hevesim vardı, isteğim vardı. Günde bir çuval ekmek pişiriyoruz, bir çuvaldan 450-470 ekmek çıkıyor. Siparişlerimiz bazen daha fazla oluyor. Ekmeğimiz Almanya’ya bile gidiyor. Farklı şehirlerden de sürekli talep alıyoruz.”

"Severek Yapıyorum"

Sabahın erken saatlerinde tandır başına geçen Ebik, işini severek yaptığını ifade ediyor.

“Sabah 5.30’da kalkıyorum, öğlen 1’e kadar çalışıyorum. Sipariş olduğu zaman akşama kadar devam ediyoruz. Anneden kalan bir meslek, severek yapıyorum. Güzel bir iş, kimin elinden ne geliyorsa yapsın.”

Ekmek 1

Kadın Emeğiyle Ekonomiye Katkı

Ebik, tandır ekmeği sayesinde ekonomik olarak ayakta durmaya çalıştığını, ancak bu işin zorluklarının da olduğunu dile getiriyor.

Uzmanlardan Kombi Bakımı Tavsiyeleri Uzmanlardan Kombi Bakımı Tavsiyeleri

“Ekonomik olarak kendi ayaklarımın üzerinde duruyorum. Eşim de çalışıyor, ben de ama yine de yetmiyor. Bu işi yapan çok az kişi kaldı. Eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bir çuval ekmek pişirmek için 550 TL ödüyoruz ama kimse kabul etmiyor, zor diyorlar. Biz 4-5 saatte bitiriyoruz.”

Geleneksel Lezzetler Kadınların Elleriyle Yaşatılıyor

Hacer Ebik’in hikayesi, kadın emeğinin geleneksel mesleklerdeki önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Azalan üretici sayısına rağmen, tandır ekmeği gibi geleneksel lezzetler, kadınların emekleriyle nesilden nesile aktarılmaya devam ediyor.

Kaynak: ZERRİN SARGUT