Dünya genelinde kadınlarda en çok görülen kanser türü meme kanseridir. Düzenli mamografi taramalarını yaptıran ülkelerde meme kanseri kaynaklı ölüm oranlarının azaldığı bilinmektedir. Meme kanserinin erken teşhisinde mamografinin çok önemli bir rol oynadığını belirten Medicana Konya Hastanesi Radyoloji Bölümü Uzmanı Dr. Nesrin Atcı, kadınların 40 yaşından sonra hiçbir şikayetleri olmasa bile yılda bir kez mamografi çektirmelerini önerdi.
Meme Kanseri İstatistikleri
İstatistiklere göre, her yıl yaklaşık 2.1 milyon kadının meme kanserine yakalandığı ve 627 bin kadının bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Dr. Nesrin Atcı, kadınların 40 yaşından sonra düzenli olarak senede bir kez mamografi çektirmesinin hayat kurtarıcı olduğuna dikkat çekti. Atcı, meme kanserinin erken teşhisinde mamografinin "altın standart" tarama yöntemi olduğunu vurguladı.
Basit Bir Tarama ile Kısa Sürede Tedavi
Erken tanının meme kanseri tedavisinde oldukça önemli olduğunu ifade eden Dr. Atcı, "Tarama mamografisi, meme ile ilgili şikayeti olmayan sağlıklı kadınlara belirli aralıklarla uygulanan radyolojik tetkik olup, meme kanserinin en erken safhasında fark edilmesini sağlar. Ülkemizde 40-69 yaş arası kadınlara iki yılda bir tarama mamografisi yapılmaktadır. 40 yaş altında ise ailede meme kanseri öyküsü bulunan özel vakalarda da mamografi çekimi yapılabilmektedir" dedi.
Radyasyon ve Ağrı Hakkında Yanlış Bilgiler
Dr. Atcı, mamografinin düşük dozda X-ışını kullandığını ve yeni nesil cihazların bir akciğer röntgeninden daha az radyasyon içerdiğini belirterek, radyasyon konusunda endişe duyan hastaların bu konuda yanlış bilgilendirildiğini söyledi. Ayrıca, mamografinin ağrılı olduğu yönündeki yanlış inanışlara da değinen Atcı, gelişen teknoloji ile birlikte mamografi cihazlarının da geliştiğini ve artık daha az ağrılı çekimlerin yapıldığını ifade etti.
Mamografi İçin İdeal Zaman
Ağrıyı azaltan bir diğer faktörün mamografi filmi çektirme zamanı olduğunu belirten Dr. Atcı, en ideal zamanın adet kanaması bittikten sonraki ilk hafta olduğunu söyledi. Ayrıca, çekim günü duş alıp koltuk altı deodorantı veya losyon gibi maddelerin kullanılmaması gerektiğini, çünkü bu tarz kozmetik ürünlerin mamografi sonucunu yanıltabileceğini ifade etti.
Kadınların Kendi Kendini Muayenesi
Kadınların kendi kendilerini düzenli aralıklarla kontrol etmelerinin önemine dikkat çeken Dr. Atcı, "Kadınların memelerinde şekil bozukluğu veya ağrısız bir kitle olup olmadığını gözlemlemeleri çok önemlidir. Memesinde yeni bir şey fark eden hastalarımızın vakit kaybetmeden hastaneye başvurmaları gerekir" dedi.
Dr. Atcı, 40 yaş üzeri kadınların mamografi ve meme ultrasonu ile, 40 yaş altı kadınların ise genellikle ultrason muayenesi ile değerlendirildiğini belirtti. Mamografi ve ultrason sonuçlarına göre, gerekli durumlarda biyopsi yapılarak meme lezyonlarının ayrıntılı incelenmesi ve doğru yönlendirilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.