Iğdır Dem Parti Milletvekili Yılmaz Hun, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Iğdırlı tarım üreticilerinin durumunu anlattı. Hun, "Hükemetin yanlış tarım politikaları yüzünden buğdayı başta olmak üzere temel besin maddeleri olan birçok ürün ithal edilmektedir. Tarım ürünü yetiştirici bakımından sahip olduğu endemik koşullar sayesinde başta bölgenin olmak üzere ülke tarımına sebze ve meyve üretimiyle katkıda bulunan Iğdırlı tarım üreticileri de bu yanlış politikalardan nasibini almış bulunmaktadır," dedi.
Hun, "Uygulanan yanlış politikalar sonucu Iğdır çiftçisi, pamuk ve şeker pancarı gibi endüstriyel tarım ürünlerinin ekiminden tamamen vazgeçmiştir. Çiftçilerimizin emeklerinin karşılığı alabilmeleri için başta kozmetik, sağlık ve endüstriyel alanlara yönelik bitki tarımı için yeterince desteklemeleri, bu alanlara yönelik eğitim almaları gerekli kurumlar üzerinden yapılmalıdır," ifadelerini kullandı.
Hun, "Bilinçli tarım ve desteklemeler için tarım kooperatiflerinin az olması, akaryakıt, gübre, ilaç ve tarım aletlerinin, yani girdilerinin yüksek olması çiftçileri zorlayan başka nedenlerdir. Iğdırlı çiftçilerimizin en çok mahsul aldığı kayısı, elma, şeftali ve yaş sebze gibi ürünlerin depolanma ve nakliye gibi sıkıntıları yüzünden Iğdır çiftçisi bu ürünlerini bir hafta içinde hasat edip satmak zorunda kalıyor," dedi.
Hun, "Iğdır'da soğuk hava deposu bulunmamakta. Ürününü saklayabileceği bir imkanı yok. Bu mahsulleri nakliye etme aşamasında termoking araçları bulunmadığından ürünlerin bozulması durumuyla karşı karşıya kalıyor. Yaş, sebze ve meyve ürünlerine dair herhangi bir taban fiyat uygulaması olmadığı için tüccarlara zararına satmak zorunda kalıyorlar," ifadelerini kullandı.
Hun, "Şimdilerde buğday, mısır ve yonca üretimine ağırlık veren Iğdırlı çiftçiler, bir dahaki sene bunları dahi ekemeyecek duruma gelmiştir. TMO'nun ekmeklik buğday taban fiyatı dokuz nokta yirmi beş, arpa taban fiyatı yedi nokta yirmi beş TL olarak açıklamasından sonra çiftçiler ektiği buğdaydan ve arpadan da zarar edecek duruma gelmiştir," dedi.
Hun, "TMO'nun açıkladığı hububat fiyatları maliyeti bile kurtaracak fiyatlar değildir. Tarımda sürdürebilirliği sağlamak adına çiftçilerin üretim maliyetlerinin dikkate alınarak fiyatların revize edilmesi gerekmektedir," ifadelerini kullandı.
Hun, "Bir mevsimde tarlada dört ürün alabilen Iğdır Ovası, sulama sıkıntısı sebebiyle mevsimde bir ürün alabilir duruma gelmiştir. Iğdır Ovası'nın can suyu olan Aras Nehri üzerinde yapılan HES'ler Iğdır Ovası'nı kurutmuş durumdadır," dedi.
Hun, "Sulama birliği çalışanlarının maaşlarında bir düzenleme yapılmadığı için mevsim başlangıcında sulama birliği çalışanları greve gitmiş. Yaklaşık bir ay boyunca Iğdır Ovası'na sulama suyu verilememiş, ekinler tarlada yanmıştır," ifadelerini kullandı.
Hun, "Çiftçinin ürünü susuzluktan kavrulmuştur. Sulama birliğinde çalışan emekçi yurttaşlarımızın yıllardır verilen çalışma koşullarının düzeltilmesi sözünü tutmayan yönetime karşı haklı bir greve gitmişlerdir. Sulama birliğinde çalışanlarının çalışma koşulları bir an önce düzeltilmelidir," dedi.