Kültür Sanat

Prof. Dr. Kavukcu’dan Doğaya Yönelik Şiddeti Vurgulayan Yeni Performans

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, doğa ve insan arasındaki mücadeleyi naylon ve plastik boyalarla yansıttığı etkileyici bir performansa imza attı.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, doğaya yönelik şiddeti ve insanın doğayla olan mücadelesini konu alan sıra dışı performanslarına bir yenisini daha ekledi. Kavukcu, ‘şiddet’, ‘terör’, ‘ölüm’, ‘sonsuzluk’, ‘covid-19’ ve ‘mülteci’ gibi konuların yanı sıra, doğa ve insan ilişkisi üzerinden şiddetin doğaya yansıyan boyutlarını irdelediği enstalasyonlarla tanınıyor.

Bu performansında, doğanın tahribatını simgeleyen naylon ve plastik boyaları kullanarak, kentleşmenin ve insan faaliyetlerinin doğaya verdiği zararı çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi. Performansın bir parçası olarak, dikdörtgen prizma şeklindeki bir yapıyı naylonla kaplayan Kavukcu, bu yapının üzerine çeşitli renklerde boyalar attı.

Kentleşmenin Doğaya Verdiği Zarar

Konstrüksiyon, mimari mekânları anımsatırken, naylon ve plastik boyaların tehditkâr kullanımı, doğanın kentleşme ve insan etkisi altında nasıl zarar gördüğünü vurguladı. Kavukcu, performans sürecinde naylonu doğada sürükleyerek, kimi zaman boyayı boşluğa savurarak, kimi zaman da doğrudan naylona boya atarak sanatın ekspresif ifade biçimlerini görünür kıldı.

Kendi bedenini de bir tuval gibi kullanarak performansın bir parçası haline gelen Kavukcu, “beden ve sanat arasındaki sınırları sorgularken doğaya dönük bir dil kullanmak gerektiğine inanıyorum” dedi.

Doğaya Yönelik Duyarlılık ve Sanat

Naylonun üzerine boya katmanlarıyla yapılan müdahaleler, görsel açıdan zengin bir görüntü sunarken; doğanın her boya katmanıyla yavaş yavaş yok oluşunu göstermekteydi. Bu performans, doğayı ve canlıları tehdit eden atık malzemelerin, onları nasıl sarıp yok edebileceğine dair güçlü bir mesaj verdi. Prof. Dr. Kavukcu, “Bedenimi naylonla kaplayarak, doğaya aykırı bir görüntü sunuyorum ve bu yolla doğaya verilen zarara dikkat çekiyorum” diye ekledi.

Performans, aynı zamanda, tarihsel derinlikteki kültürel değerlerimize de vurgu yaparak, ritüelleri andıran bir görsellik sundu. Kavukcu’nun performansı, sadece sanatı değil, aynı zamanda yaşamı ve doğayla bütünleşik bir yaşam dilini de gözler önüne serdi.

Sanatın Yaşamla Bütünleşmesi

Yetene sınavına hazırlanan Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, bu performansla Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin 20 Ağustos 2024 tarihinde yapacağı yetenek sınavına yönelik hazırlıklara kendi sanatsal ifadesiyle bir katkı sundu. “Sanatın, yaşamla bütünleşmesi gerektiğine inanıyorum ve bu performansla öğrencilerimize bir yol çizmek istiyorum,” dedi.