Zaman Atlası

Urartuların İzleri Gün Yüzüne Çıkıyor: Kef Kalesi'ndeki Kazılar Bölge Tarihine Işık Tutacak

Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki 2 bin 300 rakımlı Kef Kalesi'nde yürütülen kazılarda, Urartular dönemine ait önemli buluntular elde edildi. Kazılar, bölgenin tarihine dair yeni bilgiler sunmayı hedefliyor.

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, Urartular dönemine ait olan ve 2 bin 300 rakımda bulunan Kef Kalesi'ndeki kazılar, bölgenin tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Coşkun başkanlığında yürütülen kazılarda, dil bilimciler, antropologlar, sanat tarihçileri, kimya ve jeofizikçilerden oluşan 20 kişilik bir ekip görev alıyor.

Kef Kalesi'nde Yeni Buluntular

Kef Kalesi Kazısı Başkanı Doç. Dr. İsmail Coşkun, bu yılki kazılarda saray bölümüne odaklandıklarını ve önemli buluntulara ulaştıklarını belirtti: “Kef Kalesi, Adilcevaz ilçesinin 5 kilometre kuzeyinde, Süphan Dağı'nın yakınında yer alıyor. Urartular tarafından ilahi bir dağ olarak görülen Süphan Dağı'na yakınlığı ile dikkat çeken kale, Urartu Kralı Argişti oğlu Rusa tarafından inşa edilmiştir. Bu kalede yoğun olarak bazalt kullanılmıştır ve belki de bazaltın en fazla kullanıldığı kalelerden biridir.”

Bu yılki kazılarda, yeni fil ayakları ve olası bir tekstil atölyesi keşfettiklerini belirten Coşkun, “Çalışmalarımızda ayrıca ok uçları, tekstilde kullanılan ağırşaklar, obsidiyen aletler ve boncuklar gibi çeşitli buluntulara rastladık,” dedi. Kef Kalesi'nde yapılan kazılar, Urartu dönemi ve bölgenin tarihi hakkında yeni bilgiler sunarak, arkeoloji dünyasına önemli katkılar sağlamayı hedefliyor.